Cavia

cavia's

Algemeen

De cavia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, hij leeft daar in het wild. Hij wordt daar veel als huisdier, maar ook als voedsel gebruikt. De cavia werd in de 16e eeuw door zeelieden naar Europa gebracht. Cavia’s worden tegenwoordig gefokt in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Er zijn ook veel variaties in vachtsoorten bekend, zoals de gladhaar, de borstelhaar en de langhaar.

rode cavia

Een cavia is een actief en sociaal dagdier dat heel goed gehouden kan worden als huisdier. Vanwege het feit dat cavia’s in de natuur in grote groepen leven, hebben ze in gevangenschap ook behoefte aan het gezelschap van soortgenoten of voldoende aandacht van de verzorger. Ben je van plan twee cavia’s aan te schaffen, dan is het het beste om twee vrouwtjes (zeugjes) te nemen. Mannetjes (beertjes) gaan alleen samen als er geen zeugjes in de buurt zijn. Ruiken beertjes de zeugjes, dan zullen ze met elkaar gaan vechten. Lees meer over twee cavia’s samen houden.

Cavia’s maken geluid om te communiceren. Zo kunnen ze laten merken dat ze aandacht willen, geschrokken zijn, of honger hebben. Hoewel cavia’s een lief karakter hebben, kunnen ze vrij angstig zijn. Valt er bijvoorbeeld iets in de kamer dat veel herrie maakt dan kunnen ze erg schrikken. Van bovenaf opgepakt worden vinden ze ook niet leuk. Benader je de cavia echter rustig, dan kan deze eenvoudig urenlang tevreden op schoot zitten. Het zijn echte knuffeldieren die vrijwel nooit bijten en daarom zeer geschikt als huisdier voor kleine kinderen. Beertjes zijn over het algemeen nog iets rustiger dan zeugjes. Wanneer je besloten hebt dat je een cavia wil als huisdier, moet je met een aantal zaken rekening houden.

Verdraagzaamheid
Cavia’s zijn groepsdieren. In een caviagroep zal er altijd een bepaalde rangorde zijn. Bij geslachtsrijpe beren kunnen er nogal eens problemen ontstaan, omdat zij gaan concurreren met elkaar om met de zeugjes te paren. Hierbij kunnen zij elkaar behoorlijk verwonden. Soms echter gaat het houden van twee mannetjes wel goed. Twee zeugjes of een zeugje en een (gecastreerd) beertje houden gaat meestal beter. Tegenover de mens is de cavia meestal zeer verdraagzaam en beslist niet haatdragend, mits hij juist behandeld wordt uiteraard.

Karakter van de cavia
Cavia’s zijn van nature zachtaardig en zullen nooit zomaar bijten. Dit gebeurd enkel als ze pijn hebben of er te hardhandig met ze om wordt gegaan. Jonge cavia die pas nieuw zijn in huis, zullen schuw zijn en vaak wegrennen. Benader cavia’s altijd van de zijkant i.p.v. de bovenkant. De roofvogel is een van de natuurlijke vijanden en deze valt de cavia van bovenaf aan. De cavia zal jou als een bedreiging zien en wegrennen. Plaats tijdens de wenperiode ook geen huisje in het verblijf. De cavia zal zich hier vanwege zijn angst in terugtrekken en wordt minder snel handtam.

Cavia als huisdier

Cavia’s laten zich meestal bij hun verzorg(st)er van hun beste kant zien. Zeker als ze zich op hun gemak voelen, veel aandacht krijgen en goed behandeld worden. Een cavia kent het verschil tussen zijn verzorg(st)er en andere leden van het gezin. Hij herkent hem/haar aan zijn/haar geur en stem. Een cavia communiceert met zijn verzorg(st)er om verschillende gevoelens en behoeften duidelijk te maken. Wanneer je veel met je cavia omgaat zullen deze communicatietechnieken je vanzelf duidelijk worden.

Meerdere cavia’s houden
Er is vrijwel altijd een natuurlijke strijd tussen beren en zeugen om de rangorde in een caviagroep. Het is eveneens natuurlijk dat cavia’s het soms niet eens zijn met elkaar. In de beste families komen immers weleens ruzies voor. Cavia’s kunnen zich tijdens de ruzie groter laten lijken door hun vacht rechtop te zetten en hoger op hun pootjes te gaan staan. Ze gaan dan ook met hun tanden klapperen. Zo proberen ze de andere cavia te imponeren. Beren imponeren zeugen ook zodat ze hen mogen dekken. Ze maken dan een bromgeluid en waggelen met hun achterlichaam. Geluiden zijn dus erg belangrijk voor cavia’s.

Cavia kopen

Een cavia kun je in de dierenwinkel kopen, maar ook bij particulieren en asielen. Neem de tijd om de cavia die je op het oog hebt goed te observeren. Het moet gezond zijn, schoon en zonder verwondingen of afwijkingen. Kijk bijvoorbeeld ook naar hoe het verblijf er uit ziet, hoe de cavia omgaat met soortgenoten en of hij een levendige indruk maakt. Koop nooit impulsief dieren! Zorg dat je het verblijf thuis klaar hebt staan en goed geïnformeerd bent over de cavia.

Denk je erover een cavia aan te schaffen, zorg dan dat je er een koopt bij een goede cavia fokker of dierenwinkel. Er worden onder andere door Stichting Dierbaar erkenningen uitgegeven aan dierspeciaalzaken die aan de door hen gestelde eisen voldoen. Bij een goede fokker of dierenwinkel worden cavia’s vanaf de geboorte handtam gemaakt, dat scheelt heel veel wanneer je de cavia mee naar huis neemt.

Een cavia die handtam is, is het gewend om opgepakt te worden. Hij is gewend aan mensenhanden en zal rustig blijven zitten op schoot, omdat hij weet dat dit geen kwaad kan en niet eng is. Wanneer een cavia gewend is aan een nieuwe kooi en aan andere cavia’s, wil dat nog niet zeggen dat hij ook handtam is. Het is belangrijk dat een cavia vertrouwen heeft in zijn baasje en dat hij weet dat het goed is, ongeacht wat er gebeurt.

Cavia die proeft Als je een cavia hebt aangeschaft en hij is nog niet handtam, kun je op internet en in boeken uitgebreide stappenplannen vinden hoe je de cavia zelf handtam kunt maken. Het vergt wat tijd en geduld, maar elke cavia is uiteindelijk handtam te maken.

Kom je na het kopen van je cavia thuis, dan is het belangrijk dat je de cavia kooi en alles wat erin moet staan, van tevoren klaar hebt gezet. Je zet de cavia zo snel mogelijk in de kooi, geeft hem verse groenten en laat hem daarna met rust. Zorg ervoor dat je cavia de eerste paar dagen niet aan harde geluiden wordt blootgesteld en dat er niet teveel voor de kooi heen en weer wordt gelopen.

Jonge cavia’s zijn erg leuk en lief, maar oudere cavia’s (4+) hebben ook zeker hun charme. Een oude cavia is niet meer zo snel, druk en speels en rusten veel meer. Hun vacht wordt dun en dof en ze kunnen wat afvallen. Soms krijgen ze last van ouderdomskwaaltjes zoals haaruitval en verminderd zicht. Een van de fijne dingen van een oudere cavia is dat je ze door en door kent (als je ze al langere tijd hebt) en ze (doordat ze rustiger zijn) lekker op je schoot kunnen liggen. Dus als je geen jonge cavia wilt kopen, kun je ook altijd nog een oudere cavia kopen.

Lees meer over Cavia Kopen.

Cavia Kooi

Cavia’s kunnen zowel binnen- als buitenshuis gehuisvest worden. Hoe groter de caviakooi, hoe beter. Het is het beste om te zorgen voor een lichte plek, waar het niet te warm kan worden. Bij een buiten ren is het belangrijk dat er voldoende schaduw aanwezig is. Zet de kooi op een rustige plek waar het niet tocht. Cavia’s hebben graag een schuilplekje. Het is daarom raadzaam om een cavia hok te kopen in de dierenwinkel of eventueel zelf een cavia hok te maken van hout. Zorg voor een stevig etensbakje. Water kun je het beste in een speciale drinkfles doen die je aan de buitenkant van de kooi ophangt. Een drinkbakje in de kooi zelf wordt vaak een kliederboel.

Voor een cavia dient de cavia kooi minimaal 80 x 45 x 40 cm (LxBxH) te zijn. Wil je twee cavia’s in 1 kooi houden? Dan moet de cavia kooi minimaal 100 x 45 x 40 cm zijn. Als bodembedekking kun je een laag zaagsel leggen wat de urine absobeert. Er moet altijd voldoende schoon hooi aanwezig zijn. De darmen van de cavia moeten namelijk altijd bezig zijn en het eten van hooi zorgt hiervoor. Bovendien kan de cavia zich verstoppen in het hooi en zacht en warm liggen. Cavia’s vinden het ook fijn als er een huisje of iets dergelijks aanwezig is waar het zich kan terugtrekken of verstoppen. Het verblijf dient 1 a 2 maal per week te worden schoongemaakt.

Speciaal speelgoed hebben cavia’s niet nodig. Meestal hebben ze er voldoende aan als er plekjes zijn waar ze zich kunnen verstoppen. Een grote baal hooi kan daarom een goed idee zijn. Aangezien cavia’s sociale dieren zijn is het belangrijk dat je de kooi plaatst in een ruimte waar je zelf vaak bent. Het meest geschikt zijn daarom de woon- en slaapkamer. De overige vertrekken in huis zijn vaak minder geschikt omdat het er vaak kouder is of toch en bovendien ongezelliger is.

Tocht is voor een cavia veel erger dan kou, hij kan er zelfs dood aan gaan. Om die reden is het belangrijk om een cavia kooi nooit direct op de grond te plaatsen. Over de grond trekt namelijk vaak een tocht, ook als de deuren dicht zijn. Bovendien is de grond altijd kouder dan de rest van de kamer. Als richtlijn kun je het beste 20 centimeter aanhouden. Staat de kooi minimaal 20 centimeter van de grond, dan zijn kou en tocht minimaal en is er de minste kans dat je cavia ziek wordt.

De cavia moet elke dag minstens een uurtje loslopen. De cavia houdt van een ruwe ondergrond, dus niet van zijl. Pas wel op voor holletjes waar de cavia zich in kan verstoppen, de meubels en elektriciteitsdraden en andere gevaren, zoals bijvoorbeeld andere huisdieren en rennende kinderen. Houd je cavia altijd onder toezicht! Een cavia houdt ook van spelen, zoals knagen op een hard stuk hout of knuffelen met de verzorg(st)er. Tredmolens, draairadjes, wipjes etc. zijn niet voor cavia’s bestemd! Cavia’s zijn er niet op gebouwd en zullen zich bezeren.

Als het wat warmer wordt buiten (boven 10 a 15 graden) kan de cavia best lekker buiten staan. Zorg er wel voor dat de cavia veilig is voor andere dieren zoals honden en katten. De cavia moet ook tochtvrij staan en voldoende hooi, voer en water tot zijn beschikking hebben. Zet de cavia nooit in de volle zon! Hij kan hierdoor uitdrogen of een zonnesteek oplopen wat fataal kan zijn. Pas ook op dat de cavia niet kan ontsnappen door kieren in het verblijf en geen giftige planten kan eten. Een cavia kan je niet, zoals een hond, mee naar buiten nemen aan de lijn.

Lees meer over Cavia Kooien.

Cavia's

Cavia Rassen

cavia rassen

Een ras is iets anders dan een soort. Twee verschillende soorten kunnen zich niet voortplanten, twee verschillende rassen kunnen dat wel. Een ras is een kunstmatige afbakening die door de mens is gecreëerd. De mens bepaalt dus welk kenmerk er wel tot een ras behoort en welk kenmerk niet. Er bestaan verschillende soorten cavia rassen. De meest bekende rassen zijn: borstelhaar, coronet (Sheltie gekruind), langhaar, normaalhaar (gladhaar), Rex, Sheltie, Tessel en US Teddy. Er is een verschil tussen ras, kleur of kleurslag en tekening. Een ras kan worden beschouwd als een groep individuen die zich door een bepaalde erfelijke eigenschap onderscheiden van andere groepen.

Cavia op de bank Rassen worden bij cavia’s onderscheiden op basis van de haarvariëteit. Een kleur of kleurslag geeft aan welke kleur de vacht van de cavia heeft. Kleurslagen kunnen bij zowel één ras als bij meerdere rassen voorkomen. Van ‘kleur’ wordt gesproken wanneer sprake is van een kleur, een cavia die slechts één kleur heeft, zoals bijvoorbeeld beige of zwart. Van een tekening is sprake wanneer de kleuren op een bepaalde manier zijn verdeeld over de vacht. Een tekening bestaat altijd uit minstens twee verschillende kleuren.

Er worden in ons land regelmatig speciale caviashows gehouden waarbij van verschillende rassen de meest ‘raszuivere’ cavia wordt gekozen. Een showcavia moet aan veel verschikkende eisen voldoen om kans te hebben om een wedstrijd te winnen. Deze eisen staan opgesomd in de Standaard voor cavia’s, een boek dat is uitgegeven door de vereniging Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN). Ben je van plan zelf cavia’s te fokken waarmee je op shows prijzen wilt winnen dan moet je zeker volgens de Standaard fokken. Elke afwijking van de Standaard levert namelijk minpunten op.

Lees meer over Cavia Rassen.

Cavia Voeding

wat eet een cavia

Voeding is voor cavia’s natuurlijk erg belangrijk. Je moet je cavia elke dag een portie voer en schoon drinkwater geven. De belangrijkste voedingsmiddelen zijn groenvoer, hardvoer, hooi en vitamine C. Onder groenvoer valt alles dat er te verkrijgen is aan groente en fruit. Het is het beste om je cavia 2 a 3 maal per dag van groenvoer te voorzien, wat je zo gevarieerd mogelijk aanbiedt. Cavia’s eten vrijwel alles dat onder deze noemer valt. Hardvoer bevat allerlei pitten, noten en zaden en biks. Je cavia heeft het elke dag nodig. Hardvoer dat speciaal voor cavia’s gemaakt wordt, bevat toegevoegd vitamine C. Vitamine C is erg belangrijk voor de cavia, omdat hij dit zelf niet kan aanmaken. Besluit je om konijnenvoer of ander voer als hardvoer aan je cavia te geven, dan is dit prima zolang je zelf vitamine C toevoegt.

Naast hooi hebben cavia’s hardvoer nodig dat je bij de supermarkt of in een dierenwinkel kan kopen. Je kan hierbij kiezen tussen geperste graskorrels of gemengd voer. Let op: koop geen konijnen- of knaagdierenvoer, hier zit meestal geen vitamine C in! Meestal krijgt de cavia voldoende vitamine C binnen via caviavoer en elke dag verse groenten of fruit (zoals appel, lof, wortel, paprika etc). Zorg bovendien altijd voor vers, schoon en voldoende water. Het liefst in een fles, zodat de cavia het niet zelf kan bevuilen.

Cavia's aan het eten

Cavia’s aan de worteltjes Hooi is gedroogd gras en belangrijk omdat er ruwe vezels in zitten. Je cavia dient elke dag vers hooi te krijgen. Hij eet er niet alleen van, maar gebruikt het ook om in te slapen of zich onder te verstoppen.

Vitamine C is, zoals al vermeld, van groot belang voor de cavia. De meeste zoogdieren en gewervelde dieren kunnen zelf vitamine C aanmaken uit glucose. Slechts enkele zoogdieren kunnen dit niet en moeten het via hun voeding binnen zien te krijgen. Zoogdieren die zelf geen vitamine C aan kunnen maken zijn de mens, de aap, de cavia en een bepaald soort vleesmuis uit India. Ontstaat er een gebrek aan vitamine C dan kan dit ernstige ziekten veroorzaken, bijvoorbeeld scheurbuik. Wil je je cavia gezond houden, dan geef je hem dus elke dag vitamine C.

Lees meer over Cavia Voeding.

Cavia fokken

Cavia’s zijn al vanaf zeer jong leeftijd geslachtsrijp, vanaf ongeveer 4 a 5 weken. Heb je een beertje en een zeugje, dan is het verstandig om een van de twee onvruchtbaar te laten maken. In de meeste gevallen wordt dan het beertje gecastreerd. Cavia’s kunnen pas onvruchtbaar worden gemaakt als ze 4 a 5 maanden oud zijn. Tot die tijd moeten ze apart worden gehouden om te voorkomen dat er een bevruchting plaatsvindt.

Als een zeugje bereid is om te paren noemen we haar bronstig. In die periode zal er ook een eisprong plaatsvinden. Dit gebeurt ongeveer eens in de twee weken. De baarmoeder wordt klaargemaakt om eventuele bevruchte eicellen te ontvangen. Cavia’s paren alleen wanneer het zeugje bronstig is. Dit is namelijk de enige periode dat zij toestaat dat de beer haar dekt.

De dracht duurt gemiddeld 68 dagen, waarna er 4 tot 14 jongen geboren worden. Een baby cavia weegt 10% van het gewicht van zijn moeder, dat is enorm veel. De eerste 12 uur na de geboorte hoeven de jongen geen voedsel te hebben, ze hebben genoeg reserve van de moeder meegekregen. Toch knabbelen veel jonkies slechts enkele uren na de geboorte al aan groenvoer en hooi, omdat ze alles interessant vinden. Natuurlijk krijgen ze de eerste weken moedermelk. Hierin zit alles wat ze nodig hebben voor een betere weerstand en voorkoming van nare infecties.

De jongen mogen in principe met vier weken weg bij de moeder. Ze moeten dan wel minimaal 300 gram wegen en geheel zelfstandig kunnen eten. Beertjes zijn met kunnen met vier weken al geslachtsrijp zijn en moeten daarom vanaf die tijd bij de moeder (en eventuele zusjes) worden weggehaald.

Als een zeugje bereid is om te paren noemen we haar bronstig. In die periode zal er ook een eisprong plaatsvinden. Dit gebeurt ongeveer eens in de twee weken. De baarmoeder wordt klaargemaakt om eventuele bevruchte eicellen te ontvangen. Cavia’s paren alleen wanneer het zeugje bronstig is. Dit is namelijk de enige periode dat zij toestaat dat de beer haar dekt.

Lees meer over Cavia’s Fokken.

Cavia ziekten

Natuurlijk probeer je door middel van een goede verzorging te voorkomen dat je cavia ziek wordt. Dat lukt helaas niet altijd, maar je kunt ziektes en kwaaltjes zoals cavia schurft wel voorkomen. Houd je aan de volgende regels:

  • Elke dag voldoende vitamine C
  • Elke dag voldoende hooi
  • Elke dag voldoende groen- en hardvoer
  • Altijd een hygiënische kooi
  • Tanden, oren, vacht, nagels en anus wekelijks controleren
  • Direct contact opnemen met de dierenarts bij veranderingen in de conditie van de cavia
  • De cavia dagelijks voldoende aandacht en liefde geven

Lees meer over Cavia Gezondheid en Ziektes.

Gevaren voor een Cavia

Laat de cavia nooit zonder toezicht rondlopen!
Vallen
Balkon
Tafel
Bed
Bank

Klem zitten
Deuren
Kleine kiertjes

Zonnesteek/hitteshock
Zon
Verwarming

Elektrische schok
Elektriciteitssnoeren

Verbranden
Kachel
Haardvuur
Broodrooster
Koffiezetapparaat
Kaarsen
Sigaretten

Vergiftiging

Giftige kamer- en tuinplanten
Drukinkt van kranten en reclamefolders
Verf, beits, lak
Schoonmaakartikelen

Verwonding
Mensenvoeten
Deuren
Vallen
Verbranden

Zingtuigen van een Cavia

cavia geluiden

Cavia’s leven van oorsprong in groepen en gebruiken vooral hun neus om groepsleden te herkennen. Vanwege het feit dat jouw cavia in jouw groep leeft, kan hij jou dus ook super goed herkennen. Een cavia kan maar liefst 1000 keer beter ruiken dan de mens.

Natuurlijk kunnen cavia’s ook zien. Het cavia-oog is te vergelijken met dat van de mens. Cavia’s kunnen ook naar voren en opzij kijken. Hun gezichtsveld is groot zodat ze eventuele vijanden kunnen zien ongeacht van welke kant ze komen. Cavia’s kunnen kleuren onderscheiden, zoals de kleuren geel, rood en blauw, maar ook diverse mengkleuren.

Een cavia kan goed proeven wat hij eet. Dat merk je omdat hij sommige dingen gewoonweg niet lust. Opvallend genoeg vinden cavia’s de meeste bittere dingen zoals witlof en andijvie, maar loopt niet elke cavia warm voor een zoet appeltje. Net zoals de mens heeft elke cavia zijn voor- en afkeuren voor bepaalde soorten voedsel.

Cavia die proeft Een cavia heeft ook tastzin, dat komt doordat hij tast- of voelharen heeft. Ze zijn vergelijkbaar met de snorharen van een hond. Ze kunnen door middel van tast de weg vinden, weten waar ze wel en niet tussendoor passen, ook in het donker. De tastharen van een cavia zitten aan zijkanten van de mond.

Cavia’s communiceren, anders dan veel andere knaagdieren, ook door middel van geluid. Ze kunnen veel verschillende soorten geluid maken, waaraan je bijvoorbeeld kunt horen wat de stemming van je cavia is. Ze kunnen zich heel genuanceerd aangeven hoe ze zich voelen door het gebruiken van hun stem.

Cavia’s leven van oorsprong in groepen en gebruiken vooral hun neus om groepsleden te herkennen. Hun gedrag in een groep hangt voor een groot deel af van hun neus. Vanwege het feit dat jouw cavia in jouw groep leeft, kan hij jou dus ook feilloos herkennen uit honderden vreemden. Een cavia kan maar liefst 1000 keer beter ruiken dan de mens.

Veelgestelde vragen

1. Mijn cavia eet zijn uitwerpselen op. Waarom?

Cavia’s eten hun blindedarmketeltjes op. Deze keutels zitten vol vitamine B en zo voorzien ze zichzelf in hun behoefte aan deze vitamine. Het is dus geen gedragsafwijking, maar noodzaak. De blindedarmketeltjes zien er bleker en zachter uit dan de normale ontlasting. Kort na hun geboorte eten jonge cavia’s, die nog geen blindedarmketeltjes hebben, de keutels van hun moeder op.

2. Kunnen twee beren bij elkaar in 1 hamsterkooi?

In boeken lees je vaak dat dit niet aan te raden is, maar ik heb juist goede ervaringen hiermee. Het lukt het beste met twee beren uit een nest en/of met beren die nog nooit in aanraking zijn gekomen met zeugen. Graag wil ik een bijdrage leveren om het fabeltje uit de wereld te helpen dat twee caviaberen niet goed samen te houden zijn. In de dieren bladen en zelfs op de site van bepaalde caviafokkers kun je lezen dat twee cavia`s gelukkiger zijn dan een cavia alleen. Dan wordt er geadviseerd twee vrouwtjes samen te houden of een gecastreerd mannetje en een vrouwtje.

Er wordt vervolgens gesuggereerd dat twee beren moeilijk samen te houden zijn en dat een beer stinkt als hij volwassen is. Niets is echter minder waar. Twee beren zijn perfect samen te houden. Bijvoorbeeld twee broertjes of een beertje van 4 weken bij een grote volwassen beer plaatsen. Allebei is mogelijk. Zeker als de beren geen zeugjes ruiken gaat het goed, maar zelfs als je een of meer zeugjes hebt wil dat niet zeggen dat het niet goed gaat. Een enkele keer wil het voorkomen, dat ze niet met elkaar op kunnen schieten, maar dit risico loop je ook met twee zeugjes als ze elkaar niet mogen.

Als je een klein beertje voor het eerst bij een volwassen beer zet, kun je de kleinste beter insmeren met een luchtje, omdat hij nog naar zijn moeder ruikt. Vervolgens kan de volwassen beer er achteraan lopen, er bovenop gaan klimmen en of er brommend omheen lopen. Dat kan hij even volhouden, maar is helemaal niet erg! Op een gegeven moment weet hij wat het is en heeft de volwassen beer duidelijk gemaakt aan de kleinste dat hij de baas is. Daarna is dit gedrag zo goed als over en leven ze gebroederlijk naast elkaar.

Samen zijn ze veel beweeglijker, ondernemender en gelukkiger dan een cavia alleen. Uit ervaring spreek ik hierover, want ik heb zelf 6 caviaberen. Deze zitten twee aan twee in een kooi van 50×100 en dit gaat perfect! Vier zijn er ouder dan een jaar. Ze zijn geen van allen gecastreerd en de kooien worden 1x per week schoongemaakt. Ze staan allemaal in de huiskamer en je ruikt ze niet! De zes van mij zijn geen van allen broertjes en toch gaat het perfect. Er wordt nauwelijks gekibbeld en er is er natuurlijk maar 1 de baas van de twee. Het is zelfs zo, dat wanneer ze op schoot bij mij zitten ze harder piepen als ze samen op schoot zitten om geknuffeld te worden! Het is bij mij zo, dat ik in eerste instantie direct op een beer val. Dit, omdat ze rustiger op schoot zijn dan zeugjes. Verder vind ik het nogal stoer dat beren groter en zwaarder worden dan zeugjes. Bekijk post over twee cavia’s in 1 hamsterkooi.

3. Mijn cavia is bevallen, maar zij is (onlangs) overleden. Hoe moet ik nu de jongen (op)voeden?

Cavia’s worden helemaal compleet geboren. Ze hebben al haar, de ogen zijn open, ze kunnen rondwandelen en zelfs vast voedsel eten. Als de jongen 1 week zijn kunnen zij in principe zelfstandig (dus zonder moeder) overleven. Zijn de jongen jonger dan een week, dan kan je ze een schoteltje met puppymelk, brinta pap aangemaakt met puppymelk of koffiemelk (dit lijkt veel op de moedermelk van de cavia) geven. Zorg wel dat alle jongen evenveel eten binnen krijgen! Je kan dit ook doen met een pipetje. Dit is een spuitje zonder naald. Hiermee kan je het vloeibare eten in de bekjes van de jongen spuiten. Let er hierbij wel op dat je de jongen niet dwingt! Ze komen zelf wel als ze honger hebben, net zoals ze zelf de tepel van de moeder opzoeken wanneer ze willen eten.

4. Mijn cavia klappert met zijn tanden. Heeft hij het koud?
Nee. Als de cavia met zijn tandjes klappert voelt hij zich bedreigd. Cavia klappertanden zijn een signaal. Meestal doen cavia’s dit bij soortgenoten en niet zo snel bij de verzorg(st)er.

5. Kan een cavia samen met een konijn worden gehouden?
Het beste is het om gewoon twee cavia’s te houden in plaats van een cavia en een konijn. Konijnen hebben namelijk sterke achterpoten waarmee ze de cavia kunnen verwonden. Bovendien hebben de twee dierensoorten verschillende voeding nodig en kunnen ze niet met elkaar communiceren.

6. Waarom vlucht mijn cavia telkens zijn huisje in als ik hem wil aaien of oppakken?
Dat komt doordat de cavia vluchtgedrag vertoont. In het wilt hebben cavia’s bijvoorbeeld de roofvogel als natuurlijke vijand. Deze valt hen van bovenaf aan. Als verdediging vluchten de cavia’s dan hun holletjes in. Als jij de cavia van bovenaf wilt pakken uit zijn verblijf of hem plotseling pakt zal hij ditzelfde gedrag vertonen als in de vrije natuur. Dit kan je voorkomen door je cavia van de zijkant te benaderen in zijn verblijf en hem dan op te pakken. Het helpt meestal ook veel als je al pratende je cavia benaderd. Dan weet hij dat jij eraan komt en hoeft hij niet zo bang te zijn.

7. Mag/kan/moet ik mijn cavia wassen?
Een cavia hoeft in principe niet te worden gewassen. Als je cavia erg vies is kun je hem wassen. Sommige cavia’s zullen dit als aangenaam ervaren, anderen als erg onaangenaam. Je kan je cavia het beste in een klein bakje water wassen met wat babyshampoo. Zorg ervoor dat zijn kopje niet onder water komt en dat de shampoo goed word uitgewassen! Daarna kan je hem drogen met handdoek en föhn. Zet de föhn op de laagste (koudste) stand en kijk goed uit met tocht!

8. Hoeveel vitamine C heeft een cavia per dag nodig?
Een volwassen cavia heeft gemiddeld zo’n 20 mg vitamine C per dag nodig. Voor opgroeiende en drachtig cavia’s is dit 40 mg.

9. Wanneer zijn cavia’s geslachtsrijp? Wanneer kan ik mijn zeug laten dekken?

Met 4-5 weken kunnen cavia’s zich al voortplanten. Het is echter niet goed voor zeugjes om zo vroeg al moeder te worden. Zeugjes kunnen het beste voor de eerste keer zwanger worden als ze 5-7 maanden oud zijn. Op latere leeftijd (vanaf 10-12 maanden) is het ook niet verantwoord het zeugje voor de eerste keer te laten dekken. Haar linker en rechter bekkenbeen zijn dan aan elkaar gegroeid waardoor het geboorteweg kleiner wordt en er dus minder ruimte is voor de jongen wanneer ze geboren worden. Er is ook kans op miskramen en zwangerschapsvergiftiging.

10. Wat is makkelijker: Een zeug of een beer laten helpen?
Het is makkelijker om een beer te laten castreren. Bij een zeugje is het veel ingewikkelder. Het castreren is natuurlijk nooit zonder gevaren zoals bij elke ingreep.

11. Ik wil mijn beertje laten castreren. Wanneer kan dit en moet ik nog op andere dingen letten?
Het beertje kan met 8-9 weken worden gecastreerd. Rond deze tijd zijn ze ook geslachtsrijp, hoewel er vroege vogels bij zitten. Daarom is het van belang dat als je geen ongewenste nestjes wilt hebben en inteelt wilt krijgen, de beertjes na de zoogtijd (4-5 weken) apart zet van de zeugjes. Na de castratie kan de beer nog niet direct bij de zeugjes gezet worden, hij heeft dan nog wat vruchtbaar restzaad en kan alsnog de zeugjes dekken! Laat hem dus nog 4 tot 6 weken apart staan.

12. De voortanden van mijn cavia zijn er uitgevallen. Hoe komt dit?
Het uitvallen van de voortanden van een cavia komt veelal door een val of een vitamine C gebrek. Sommige mensen zeggen dat het komt doordat de tanden te lang zijn geworden, maar dit is onzin.

13. Kunnen cavia’s het hele jaar door buiten worden gehouden?
Nee. Cavia’s kunnen tot 10 graden Celsius buiten worden gehouden. Als het kouder wordt moet de cavia weer in huis worden genomen of een plekje krijgen in een vorstvrije schuur. Het is in dit laatste geval beter twee of meerdere cavia’s te houden, omdat een cavia alleen vereenzaamd. Als de cavia buiten staat in de lente en zomer moet je altijd voor schaduw in het verblijf zorgen en moet de cavia over schoon en vers drinkwater en voedsel beschikken. Pas op met giftige planten en andere (roof)dieren zoals katten en ratten!

14. Zijn er speeltjes voor de cavia te koop?
Er zijn niet echte speeltjes voor de cavia te koop in dierenwinkels. Tredmolens, loopradjes e.d. zijn niet geschikt voor cavia’s! Ze leveren teveel stress op en de cavia kan zich lelijk bezeren. Je cavia kan al veel plezier beleven door bijvoorbeeld achter je aan te lopen/rennen in de kamer of gang. Ook kan je zelf een doolhofje maken waar bij de finish een lekker stukje groente of fruit op hem wacht. Leuke spelletjes kan je vinden in het boekje: ” alles over mijn cavia ” van Immanuel Birmelin. ( Zie literatuurlijst )

15. Ik wil een cavia kopen. Waar kan dit en hoe moet ik zoeken?
Bij het aanschaffen van een cavia kan je denken aan asielen, kinderboerderijen, fokkers, particulieren en dierenwinkels. Om uit te vinden of er cavia’s bij jou in de buurt zijn die worden verkocht kan je bijvoorbeeld in lokale bladen/kranten kijken of op het internet. Je kan dan via Google bekijken of er wellicht verkoopadressen zijn in jou regio. Lees meer.

16. Luistert een cavia naar zijn naam?
Nee. Een cavia luistert niet zoals bijvoorbeeld een hond of een kat naar zijn naam.

17. Ik heb pas een nieuwe cavia. Hoe maak ik hem tam?
Het handtam maken van cavia’s kan via de volgende punten worden bereikt:
a. Laat de nieuwe cavia met rust als hij net in zijn verblijf zit. Hij moet wennen aan alle nieuwe geuren en geluiden. Pak of aai hem dus niet direct. Laat hem liever zijn gangetje gaan zodat hij in alle rust op onderzoek uit kan gaan in zijn verblijf.
b. Breng hierna zoveel mogelijk tijd door met je cavia d.m.v. praten, spelen, aaien en knuffelen.
c. Gebruik een huisje enkel ’s nachts. Als je een huisje overdag in het verblijf zet, zal je cavia er bij ieder geluid of iedere beweging in vluchten. Hierdoor zal het veel langer duren voordat je cavia tam is. Hij went immers veel minder snel aan nieuwe stemmen, geluiden of bewegingen.
d. Benader je cavia altijd vanaf de zijkant i.p.v. de bovenkant, zo ben je minder bedreigend voor hem. Benader hem altijd rustig en praat tegen hem. Op deze manier zal hij minder angstig voor je zijn.
e. Laat je cavia uit je hand eten. Hiermee bevorder je je band met en ook het tam maken van je cavia.

18. Kan een cavia samen met een tamme rat worden gehouden?
Dit is niet aan te raden. Hoewel de cavia en de rat beiden knaagdieren zijn, hebben zij toch zeer verschillende behoeften qua voeding en huisvesting. Een rat is een alleseter en heeft een zeer uitgebreid dieet compleet met dierlijke eiwitten. Zo eet een rat soms gekookte rijst of pasta, Brinta pap en stukjes gebraden vlees. Een cavia is een planteneter en heeft aan het het bovengenoemde eten van de rat geen behoefte. Bovendien kan een rat enorm goed klimmen en hier moet zijn verblijf ook op zijn gemaakt. Hij heeft een hogere kooi nodig voorzien van smaller traliewerk, verschillende etages en klim- en speelvoorwerpen. Een cavia kan niet klimmen en heeft meer ruimte op de grond nodig. De cavia heeft ook niets aan klimtouwen, loopradjes, tredmolens etc. in de kooi. Ratten hebben zeer gevoelige luchtwegen en daarom is zaagsel ongeschikt voor hen. Zij hebben andere stofvrije bodembedekking nodig zoals hennepvezel, houtkorrels etc. Tenslotte heeft een rat ook niet perse hooi nodig om te eten (enkel misschien om zijn nest mee te maken), maar voor een cavia is hooi noodzakelijk. De rat en de cavia zijn al met al te verschillend om bij elkaar in een verblijf te leven.

19. Ik heb een nieuwe cavia. Wanneer mag ik heb uit zijn kooi pakken?
Als je een nieuwe cavia hebt kan je hem het beste eerst rustig laten wennen in zijn nieuwe kooi. Je wilt hem natuurlijk meteen knuffelen, maar doe dit liever niet. Een cavia heeft snel last van stress en een verhuizing is dan ook niet niks voor hem. Geef hem de tijd weer kalm te worden en laat hem daarna rustig zijn kooi verkennen. Is deze periode voorbij, dan kun je je cavia best oppakken en knuffelen. Praat tegen hem en geef hem bijvoorbeeld wat verse groente. Zo stel je hem gerust en kan het handtam worden van je cavia beginnen. (Zie vraag 17)

20. Menstrueert een cavia zeugje?
Nee. Een cavia menstrueert niet in tegenstelling tot mensen en honden.

21. Kunnen 2 cavia’s in 1 kooi?
Ja! De cavia is een groepsdier en vind het dus veel leuker om met een soortgenootje te leven. Bovendien is gebleken dat stress afneemt doordat er een soortgenoot in de buurt is. Neem daarom twee of meerdere cavia’s in plaats van een cavia alleen. Het is natuurlijk erg fijn als je heel veel aandacht aan je cavia geeft, maar je kan als mens nooit een soortgenootje vervangen. Kies bijvoorbeeld voor twee of meerdere zeugjes, twee beertjes of een (gecastreerd) beertje en een of meerdere zeugjes. Zorg wel dat de kooi groot genoeg is!

22. Kan mijn cavia mee op vakantie?
Dat kan zeker. Als je in Nederland op vakantie gaat zijn er meestal geen bezwaren om je cavia mee te nemen. Een cavia heeft meestal geen last van reisziekte, dus hij kan best mee in de auto. Laat echter nooit de cavia achter in een auto die in de volle zon staan! Je kan natuurlijk ook je cavia laten logeren bij familie, vrienden of in een pension. Zorg er wel voor dat ze weten hoe ze met cavia’s moeten omgaan en hoe ze ze moeten verzorgen. Bovendien moeten ze de cavia ook durven op te pakken en te aaien, anders is de cavia wel erg eenzaam.

23.  Kan mijn cavia samen met een konijn of hamster?
Nee. Dit raadt ik ten zeerste af. Een hamster is een nachtdier en een solitair levend dier. Heel anders dus dan een cavia die bijna 24 uur per dag aktief is en graag samen leeft.

Een konijn is erg op zijn territorium gesteld en dit wordt vaak erger naarmate hij ouder wordt. Konijnen kunnen niet met cavia’s communiceren en dus hebben ze niks aan elkaar. Konijnen kunnen vaak (vanwege hun territoriaal gedrag) erg agressief zijn en de cavia bijten of schoppen. Hetgeen nare wonden en inwendige bloedingen met zich mee brengt. Liever dus gewoon samen houden met een andere cavia. Denk er wel aan dezelfde geslachten te nemen of het beertje (indien een koppeltje) te laten castreren. Anders heb je binnen de kortste keren het ene nest na het andere.

24.  Hoe oud kan een cavia worden?
Een cavia wordt gemiddeld tussen de 6-8 jaar. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd. Het lijkt erop dat beertjes vaak ouder worden dan zeugjes. Met name zeugjes die diverse nesten gehad hebben leven minder lang. De verzorging die de cavia krijgt tijdens zijn leven is van belang voor de maximaal te bereiken leeftijd. Als het dier een jaar of 4 oud is dan wordt hij bejaard genoemd. Er kunnen dan allerlei gebreken optreden, en zo’n oud dier moet dan met wat extra zorg omringd worden. Een simpele ziekte zou al fataal kunnen zijn. Laat de oude cavia wat vaker met rust verplaats zijn kooi zo min mogelijk.

25.  Is een cavia hetzelfde als een marmot?
Een cavia is NIET hetzelfde als een marmot. Marmotten zijn weliswaar ook knaagdieren maar deze zijn veel groter dan de cavia. De marmot wordt wel zo’n 60 cm lang en heeft een 15 cm lange staart. Deze dieren behalen een gewicht van 8 kilo en dat is dus heel wat meer dan de cavia. Nog een duidelijk verschil is het feit dat een marmot een winterslaap houdt en een cavia niet.

26. Mijn cavia’s zijn schuw, hoe krijg ik ze tam?

Een cavia is van nature een dier met een vluchtgedrag. Onze tamme cavia’s hebben dit ook nog. Ik adviseer altijd om er overdag geen huisje in te zetten. Zo wennen ze veel beter aan geluiden en aan bewegingen rondom de kooi. Als je toch je cavia een plezier wilt doen zet het huisje er dan alleen s’ nachts in. Als je de cavia benaderd, doe dit dan van de voorkant (alles wat van boven gezien komt is bedreigend). Pak de cavia resoluut op en twijfel niet.
Neem hem op schoot en praat tegen hem….kriebel hem zachtjes bij zijn oren en biedt hem wat lekkers aan (b.v. een blaadje andijvie of witlof). Als je dit een of meerdere keren per dag doet heb je hem al heel gauw tam.

27. Mijn cavia eet zijn eigen keutels op, waarom doet hij dat en kan ik hem dat afleren?

Het lijkt een vieze gewoonte van de cavia dat hij zijn eigen keutels op eet. Toch is dit van levensbelang. In een bepaald gedeelte van de darm, de blinde darm, worden namelijk, door de daar aanwezige bacteriën, belangrijke voedingsstoffen gevormd. Tot deze stoffen behoren o.a. de B-vitaminen. Omdat de bacteriën bijna aan het eind van het darmstelsel zitten, is er geen tijd meer om al die waardevolle stoffen uit de darmen op te nemen. Ze komen dan dus in de keutels terecht. De keutels uit de blinde darm herken je aan de lichte kleur van de mest. Deze lichte en zachtere mest eet de cavia vervolgens op om die belangrijke voedingsstoffen niet verloren te laten gaan. Zelfs pasgeboren cavia’s eten al de mest van hun moeder. Je mag het ze dus niet afleren of verbieden. Zonder deze keutels wordt een cavia erg ziek en kan hij dood gaan.

28. Ik heb een cavia van 11 maanden waar ik sinds 4 dagen een caviaatje van 2 maanden bij heb gezet. Het zijn twee vrouwtjes. Gaat dit goed?

Nu moeten de oudste natuurlijk aan de nieuwe cavia wennen: dit gaat gepaard met klappertanden, hapbewegingen en een soort van poets bewegingen. Dit kan wel enkele dagen in beslag nemen. Ik hoop dat je de nieuwe cavia niet zomaar bij de oude cavia in het hok hebt gezet? Beter is het om ze op neutraal terrein kennis te laten maken, b.v. op de gang of in de keuken. Ondertussen maak je de kooi schoon met Dettol of chloor en richt je deze in, eventuele huisjes er niet in zetten). Daarna zet je de nieuwe in de kooi en dan de oude cavia. Geef dan volop lekkers, witlof of andijvie vinden ze heerlijk. Het trekken en poetsen aan de haren heeft met het kennismaken te maken. Ze ruiken, proeven en bekijken de nieuwe aanwinst.

29. Wat zijn leuke cavia namen?
We hebben een lijst gemaakt van alle leuke cavia namen. Bekijk de lijst hier

Ga terug naar homepagina.

Winkelwagen