Cavia Fokken

De meeste mensen kiezen er voor om geen cavia’s te fokken omdat ze er simpelweg geen ruimte voor hebben. Anderen realiseren zich dat ze geen tijd of geld hebben om de baby’s te houden.

Wees er zeker van dat er niet teveel caviafokkers bij je in de buurt zitten, anders zal er ontzettend veel concurrentie zijn en zul je je cavia’s niet goed kunnen verkopen.

Je moet voldoende kennis hebben om duidelijk over cavia’s te kunnen praten met potentiële kopers, je moet uit kunnen leggen hoe ze met hun cavia moeten omgaan. Je moet ze ook een lijst kunnen geven met tips om hun cavia te verzorgen.

Honderden, zo niet duizenden, cavia’s sterven ieder jaar omdat hun baasjes niet voor ze kunnen zorgen, of ze excessief laten fokken. Het is een goed idee om een gezin of meerdere gezinnen te kennen die je cavia’s willen adopteren voordat je ze fokt. Je weet dan zeker dat je cavia’s een goed tehuis krijgen.

Het Paren

Het vrouwtje kan het beste vier tot zes maanden oud zijn als ze voor het eerst bevalt.

Zoals de natuur het bedoelt heeft, zul je je cavia voldoende ruimte moeten geven. De menstruatiecyclus van het vrouwtje duurt ongeveer 16 dagen, maar ze is daarvan maar 8 tot 24 uur vruchtbaar.

Wanneer het mannetje opgewonden is zal hij zijn hoofd laag houden en richting het vrouwtje lopen. Zijn stappen zullen niet willekeurig zijn. Dit is een opzettelijke actie om zijn interesse te tonen.

Het geluid dat ze hierbij maken is erg opmerkelijk, dus schik niet als je het voor het eerst hoort. Zijn achterlijf zal zelfs af en toe heen en weer wiegen.

De mannetjes kunnen soms ook een soort paringsdans uitvoeren waarbij ze hun voorpoten bovenop allerlei objecten plaatsen en daarbij bewegen. Hierbij kan je cavia heen en weer wiebelen.

Hoewel dit erg leuk is om naar te kijken, is het wel een paringsritueel dat al honderden jaren bestaat, en dat zich heeft ontwikkeld tot het beste wat de cavia kan. Daarom is het wel zo beleeft om de kamer te verlaten als je gaat lachen!

Als het vrouwtje geïnteresseerd is zal ze beginnen te piepen van verlangen, en deze piepjes zullen luider worden naar mate het mannetje dichterbij komt.

Als ze niet geïnteresseerd is – ze heeft ofwel geen zin of het is niet het juiste tijdstip in haar cyclus – zal ze het mannetje bijten en zelfs wegrennen. Als het mannetje dan nog aanhoudt zal ze op zijn gezicht plassen om het duidelijk te maken.

Als een vrouwtje klaar is terwijl het mannetje niet opgewonden is kan ze op dezelfde manier naar hem toe lopen, met het hoofd omlaag en het achterlijf omhoog.

Soms zal een vrouwtje zelf achteruit tegen een mannetje oplopen als een teken dat ze wil dat hij haar bestijgt. Dit is niet vreemd, dus wees niet bang als je iets ziet wat je niet snapt. Ze weten wat ze doen.

Als alles goed gaat een mannetje met wel tien vrouwtjes paren gedurende één periode, maar dat lijkt wat te veel van het goede – wil je echt zo veel vrouwtjes zwanger laten worden?

Winkelwagen