Cavia Kooi

 

Het kopen van een cavia kooi is een belangrijke stap voor een gelukkig cavia leven. In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten bij het kopen van een cavia kooi. En welke cavia kooien geschikt zijn voor jouw cavia.

De ideale cavia kooi heeft een diepe bodem, verticale tralies en is van degelijke kwaliteit. Daarnaast is het voor het welzijn van je cavia van belang dat de kooi voldoet aan de minimale afmeting.

Cavia’s leven graag samen, het is daarom goed om te kijken naar een kooi die geschikt is voor meerdere cavia’s. Helaas zijn er nog veel dierenwinkels die te kleine kooien aanbieden. Ik heb een selectie gemaakt van kooien die wel geschikt zijn voor jouw cavia.

Onze top 3 keuze:

Wij hebben voor jou een top 3 gemaakt. Het verschil tussen de 3 cavia kooien, is vooral de grootte. We hebben een kooi van 100 centimeter, 120 centimeter en 140 centimeter voor je uitgekozen.

 

Cavia kooi 100 cm

Ferplast Casita 100

Ferplast Konijnenkooi Casita 100

155,99
laatst bekeken op 12 september 2024 07:33

Eigenschappen

Kleur zwart | blauw
Materiaal Kunststof | Metaal
Opvouwbaar Nee
Geschikt voor transport Nee
Type dier Knaagdier
Product lengte 96 cm
Product breedte 57 cm
Product hoogte 56 cm
Gewicht 6.79 g
Type knaagdier Gerbil , Hamster , Muis
Voor binnen of buiten Voor binnen
Vorm Rond

Het liefhebben van een konijn of cavia start natuurlijk bij het kopen van de passende kooi. De Casita 100 is een eenvoudige kooi voor je cavia.

Kenmerken van de Casita 100

De bovenzijde van de kooi is gemaakt van witte tralies met een uniek rond dak waardoor het hok ruimer lijkt. De onderkant is geproduceerd van kunststof zodat de bodembedekking bijna niet uit de kooi kan vallen. De bovenzijde is demonteerbaar, zo kan de kooi makkelijk worden schoongemaakt. De tralies bevatten een schuifdeur zodat je konijn de kamer in kan lopen.

De Casita 100 is een alles omvattende kooi en wordt inclusief voerbakje, waterflesje en hooiruif geleverd. Daarnaast heeft de kooi een plateau, zo kan je dier de leefruimte uitermate benutten. Dit plateau dient ook gelijk als huisje waar je cavia beschermd en veilig onder kan schuilen en maffen.

De Casita 100 heeft een formaat van 96 x 57 x 56 centimeter en heeft een zwarte kleur.

Cavia kooi 120 cm 

Ferplast Casita 120 - Zwart - 119 x 58 x 60 cm

★★★★★
109,95  op voorraad
laatst bekeken op 12 september 2024 07:33

Eigenschappen

Kleur Zwart
Materiaal Plastic
Opvouwbaar Nee
Geschikt voor transport Nee
Type dier Knaagdier
Product lengte 119 cm
Product breedte 58 cm
Product hoogte 60 cm
Product gewicht 8910,9 gram
Gewicht 7000 g
Type knaagdier Konijn
Verpakking breedte 589 mm
Verpakking hoogte 198 mm
Verpakking lengte 1165 mm
Verpakkingsinhoud Casita 120 Zwart - Flesje - Voerbakje - Hooiruif - Plateau - Klemmen - Montage Handleiding
Voor binnen of buiten Voor binnen
Vorm Rechthoek

Cavia kooi 140 cm

 

Het belang van een geschikte cavia kooi

De gezondheid van een cavia hangt voor een groot deel af van een goede en ruime behuizing. In de winter, bij temperaturen onder de 5 à 10 graden moeten cavia’s binnen gehouden worden. In de zomer kunnen cavia’s goed naar buiten. Een standaard konijnenhok, met een dag- en een nachtgedeelte kan goed voldoen voor cavia’s. Ook een (verplaatsbare) ren op het gras wordt door cavia’s erg op prijs gesteld. Gebruik geen gaas op de bodem van de ren; caviapootjes kunnen snel verwondingen oplopen. Bovendien is het zo dat cavia’s zich niet uitgraven. Het eenvoudigste onderkomen dat geschikt is voor cavia’s is een binnen kooi.

Welke cavia kooi is geschikt?

In de dierenwinkel zijn verschillende kooien verkrijgbaar. Ze zijn niet allemaal geschikt voor cavia’s. Cavia’s kunnen hier in Nederland zomer en winter buiten gehouden worden, als er winters maar genoeg schuilgelegenheid is. Dat betekent ook extra hooi in het hok. Bij langdurig aanhoudende vorst en harde wind is het verstandig om je cavia in een schuur onder te brengen.

Minimale afmeting cavia kooi

De meeste mensen denken dat cavia’s niet veel ruimte nodig hebben. Dit is waar als je het vergelijkt met een groter dier zoals een hond. Maar cavia’s hebben veel meer ruimte nodig om rond te rennen en spelen dan de gemiddelde mens denkt. Een groter hok met het juiste type bodembedekking garandeert daarnaast ook nog eens een afname van geurtjes – een veel voorkomende klacht over cavia’s.

Oppervlakte

Volgens het LICG is de minimale afmeting 120 bij 50 centimeter voor cavia kooi met 2 cavia’s. Dit komt neer op een minimale oppervlakte van 6000 cm². Wil je meerdere cavia’s in 1 kooi houden? Dan moet de kooi 3000 cm² per cavia oppervlakte hebben.

Hoogte

Cavia’s zijn geen klimmers en hebben ook geen talent in springen. Een cavia kooi met een hoogte van 50 centimeter is daarom voldoende. Wil je een cavia kooi met meerdere verdiepingen? Dat kan altijd. Zorg er wel voor dat de cavia niet zomaar naar beneden kan vallen. Cavia’s hebben moeite met diepte zien. Hierdoor schatten ze het hoogte verschil verkeerd in.

Wel of geen tralies?

Een kooi met tralies is praktisch, maar heeft ook een nadeel. Als de bodem te ondiep is kan het strooisel eruit vliegen. Als je een kooi met tralies wilt gaan kopen let dan wel op de spijlen. Een kooi met verticale spijlen is beter dan een kooi met horizontale spijlen. Achter horizontale spijlen kan een cavia gemakkelijk met zijn pootjes of tandjes blijven haken. Voordelen van een kooi met een kunststof kap zijn dat de cavia ongehinderd naar buiten kan kijken en dat het strooisel er niet uit kan vliegen. Een nadeel is wel dat het vaak te warm voor de cavia wordt.

Gebruik geen kartonnen behuizingen

Gebruik geen kartonnen behuizingen. Het karton is namelijk snel doorweekt met urine en wordt stuk geknaagd. Ook kun je beter geen houten behuizing nemen, want die zijn moeilijk schoon te maken en hout absorbeert veel urine.

Cavia kooi maken

Maak je liever zelf een cavia kooi? Dat kan ook. Bekijk onze pagina over cavia kooi maken voor meer informatie. Daar vind je stap voor stap hoe je een cavia kooi kan bouwen.

Cavia kooi accessoires

Essentiële accessoires

Wat je verder nog nodig hebt is een ruifje, drinkflesje en een voerbakje. Een zwaar voerbakje van aardewerk is beter dan een licht exemplaar. En het beste is een drinkflesje omdat een bakje al snel vervuilt. Het drinkwater moet overigens elke dag ververst worden.

Voor de bodembedekking gaat de voorkeur uit naar een laagje Hemparade.

Een a twee keer per week wordt de kooi schoon gemaakt. Uitwassen met een sopje met b.v een scheutje Dettol maakt de kooi weer hygiënisch fris.

Een ruifje voor hooi is wel nodig want als het hooi op de bodem van de kooi ligt wordt het snel bevuild met urine en uitwerpselen. In het ruifje blijft het hooi schoon en lekker.

Een drinkflesje mag ook niet ontbreken in de kooi. Een flesje is beter dan een schoteltje waar water in zit. Dat schoteltje gooien ze meestal snel om en het water wordt ook snel smerig. Drinkflesjes zijn in de dierenwinkels ook volop verkrijgbaar.

Een voerbakje moet stevig zijn. Een voerbakje van geglazuurd aardewerk is prima. Een schoteltje met voer kiepen ze namelijk snel om. Daarom is het dus belangrijk dat het een stevig voerbakje wordt.

Leg kranten op de bodem van de kooi met daarop een laagje houtvezel (zaagsel) en een flinke laag hooi.

Geef altijd hooi. Dit eten de dieren en is belangrijk voor de spijsvertering. Ook houden cavia’s ervan om onder een laag hooi weg te kruipen. Gebruik liever geen stro. Grote strootjes kunnen in de ogen van de cavia prikken en zo oogontstekingen veroorzaken.

Maak de cavia kooi één à twee keer per week een schoonmaakbeurt. Cavia’s gebruiken de hele kooi als toilet. Af en toe kan de kooi ontsmet worden met een soda oplossing. Urine aanslag kan goed verwijderd worden met azijn.

Speelgoed

Omdat cavia’s geen speel, spring en klautergedrag vertonen is speelgoed in de kooi niet noodzakelijk. Wel vinden ze het erg leuk om door buizen te kruipen, b.v. oude rioleringsbuizen. Een kartonnen doos met een opening vinden ze ook vaak erg leuk.
Ook verdient het de aanbeveling om de dieren wat verse wilgen of fruitboomtakken te geven om hun knaaglust te bevredigen bovendien is dit weer goed voor hun tanden die hun gehele leven doorgroeien.

Waar zet je een cavia kooi neer?

Cavia’s houden ervan hun omgeving te bestuderen. Zet een caviakooi in de kamer altijd met één kant tegen de muur. Dat is rustiger voor de cavia’s; zo weten ze dat ze van die kant geen gevaar te duchten hebben. Cavia’s kunnen niet tegen tocht en vocht; ze vatten kou en krijgen dan al snel een long- ontsteking. Zorg dus dat de kooi tocht- en vochtvrij staat. De keuken is vanwege de hoge luchtvochtigheidsgraad geen geschikte plaats voor een caviakooi.

De kooi mag niet te warm en/of te vochtig staan. In de volle zon, direct naast een centrale verwarming of naast een deur die voortdurend open en dicht gaat is dus een verkeerde plaats.

Cavia’s klimmen niet zoals bijvoorbeeld een hamster, ze springen ook niet zo hoog als bijvoorbeeld konijnen en ze hebben ook geen sterke drang om uit te breken. Heel uitzonderlijke eisen stellen cavia’s dus niet maar dat wil niet zeggen dat je ze aan hun lot over kunt laten.

Veelgestelde vragen

Ik wil graag 1 cavia maar ben niet zeker van de afmetingen van de kooi. Hoe groot moet deze zijn?

Allereerst is het goed om te weten dat cavia’s groepsdieren zijn en dat ze dus liever met zijn tweeën zitten. Voor 2 cavia’s moet het oppervlakte van de kooi minstens 120 bij 50 centimeter zijn. De cavia moet er rechtop in kunnen staan. Wil je toch 1 cavia? Dan raad ik een kooi aan met een minimale oppervlakte van 4000 cm². Maar hoe groter hoe beter!

Van oorsprong leven cavia’s in families en soms zelfs in hele kolonies.
Ze zijn onderling dan ook vrij verdraagzaam. Binnen een groep bestaat een bepaalde rangorde. Voor het welzijn van Uw cavia is het beter dat hij zijn leven kan delen met een cavia vriendje.

Cavia’s hechten zich sterk aan hun dagelijkse verzorger. Ook zijn het gewoontedieren, ze zullen zich snel aanpassen aan een bepaald ritme in de omgang en verzorging.

Hoe vaak moet je een cavia kooi verschonen?

Verschoon de kooi van je cavia minimaal 2 keer per week.

Wat voor bodembedekking kan ik het beste gebruiken?

In ieder geval geen bodem van gaas of draad. Dat verwondt namelijk de tere voetzooltjes van de cavia. Zelf geef ik de voorkeur aan Hemparade of Aubiose. Dit is gesnipperde hennepvezel die veel meer vocht opneemt dan gewoon zaagsel. Bovendien houdt het nare geurtjes vast en is het stofvrij. Stro is absoluut af te raden omdat dit de ogen en de voetzooltjes kan beschadigen.

Kan een cavia kooi buiten?

Een cavia kan naar mijn gevoel in de winter niet buiten gehouden worden. Ik heb het eens uitgeprobeerd maar de cavia’s die buiten zaten waren allemaal in slechtere conditie dan die wat binnen zaten. Als je cavia’s in de winter buiten zet, zorg dan voor genoeg hooi en schuilplekken. Ben je op zoek naar een cavia kooi of hok voor binnen? Bekijk dan onze collectie cavia kooien die uitermate geschikt zijn om binnen te zetten. 

Cavia draadkubus 

 

Cavia kooi buiten

Cavia’s kunnen ook buiten gehouden worden. In dat geval heb je een cavia kooi of hok voor buiten nodig. Een goede ventilatie van de cavia kooi is noodzaak om vochtproblemen te voorkomen. 

Grote cavia kooi

Voor de afmeting van een cavia kooi geldt: Hoe groter hoe beter. Ben je daarom op zoek naar een grote cavia kooi, waar je zelfs meerdere cavia’s in kan huisvesten? Bekijk dan de selectie grote cavia kooien. 

Houten cavia kooi

Cavia kooien komen in verschillende soorten en maten. Ben je op zoek naar een houten cavia kooi? Dan is er genoeg keus. 

Cavia kooi op poten

Een cavia kooi op poten is natuurlijk ideaal.

 

Winkelwagen