Voordat je een cavia aanschaft is het goed om eerst veel informatie in te winnen over het houden van cavia’s. Denk er dus goed over na of je aan alle noodzakelijke voorwaarden kunt voldoen. Wat kun je je afvragen? Hier alvast een paar voorbeeldjes: Cavia’s kunnen acht tot tien jaar oud worden. Kun je ze die jaren wel goed verzorgen? De cavia moet ook een mooie grote kooi hebben en die zijn niet goedkoop. Ook moet de kooi altijd schoon zijn en de cavia’s moeten ook vers voer tot hun beschikking hebben. Kun je jouw cavia voldoende aandacht geven? Wie verzorgt je cavia tijdens ziekte of vakanties? Een cavia kan ook ziek worden. Dan is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Een evt. behandeling kan duur zijn. Heb je al huisdieren? Kunnen deze wel opschieten met een cavia? Zijn jouw huisgenoten ook allergisch voor dierenharen?
Als je dan nog besluit om een cavia te kopen dan kun je je nog afvragen of je één cavia of meerdere cavia’s koopt. Als je één cavia koopt moet je hem wel voldoende aandacht kunnen geven. Cavia’s zijn namelijk sociale dieren en als je veel weg bent vereenzaamt hij. Dan is het dus beter om twee te kopen.
Wat wordt het, een beertje (mannetje) of een zeugje (vrouwtje)? Het beertje is vaak groter en zwaarder dan het zeugje. Ook is het beertje vaak wat levendiger. Als het beertje geslachtsrijp wordt, verspreidt hij een sterke geur. Die geur vermindert als hij gecastreerd wordt. Het zeugje blijft kleiner en ruikt ook niet zo sterk als ze geslachtsrijp wordt.
Als je dan naar de dierenwinkel of naar een fokker gaat om een cavia te kopen let dan ook op de volgende punten:
- De leeftijd van de cavia. Een goede leeftijd is minimaal vijf weken.
- De cavia moet ook een actieve indruk maken.
- De cavia moet ook vooral stevig aanvoelen. Magere slappe cavia’s kun je beter niet kopen.
- De beharing van een gladharige (gewone) cavia moet ook mooi glanzen en mooi strak aangesloten liggen, zonder kale plekken.
- De neus, oren, ogen moeten ook schoon zijn.
- Het gebit moet er ook normaal uitzien.
- De ontlasting moet uit lange droge keuteltjes bestaan en mag niet slap zijn.
- Ook mag er geen ontlasting aan of rond de anus kleven.
Als je de juiste keuze hebt gemaakt zul je veel plezier aan jouw cavia beleven. Een cavia jonkie moet tot minstens 4 weken bij zijn moeder blijven. Daarna kan een caviaatje naar een eigen thuis.
Cavia’s kun je op verschillende plekken kopen: de dierenwinkel of via het internet bij zogenaamde caviastallen of particulieren die een nestje hebben. Ook worden cavia’s verkocht in tuincentra. Het is de vraag of dit laatste verstandig is. Een tuincentrum is niet gespecialiseerd in het verkopen van dieren. Persoonlijk denk ik dat een tuincentrum geen verstandige keuze is: je gaat toch ook geen brood bij de slager halen.
Naast dierenwinkels en internet zijn er ook een heleboel asiels die cavia’s opvangen en herplaatsen. Een cavia uit een asiel heeft als voordeel dat al meer over karakter en dergelijke bekend is. Vaak gaat het om volwassen dieren die afgestaan zijn of gedumpt zijn. Als je overweegt om een cavia te nemen: ga dan ook eens kijken bij een asiel bij jou in de buurt.
Wanneer je besloten hebt om een cavia te nemen is het goed om te weten dat cavia’s groepsdieren zijn. Voor een cavia is het altijd leuker om met een maatje samen te wonen. Het beste een gecastreerd mannetje met één of meer vrouwtjes. Twee of meer vrouwtjes gaat ook goed. Twee mannetjes wil soms wel maar dat is een uitzondering. Twee mannetjes met een vrouwtje is echt taboe! Dat is vragen om moeilijkheden omdat beide heren zullen gaan strijden om de dame.
Hoe kun je nu het verschil zien tussen een mannetje en een vrouwtje?
Waar je verder op moet letten is dat de cavia gezond is. Een gezonde cavia heeft heldere oogjes, geen loopneus, schone oortjes en een mooi vacht zonder kale plekken. De keutels zijn mooi langwerpig en het diertje maakt een levendige indruk.
Welk Cavia ras ga je kopen?
Er zijn verschillende rassen cavia’s. Veel meer dan dat vroeger het geval was. Dit maakt de keuze niet gemakkelijk. Niet alle rassen zijn geschikt voor beginnende liefhebbers. Het beste is dan om eerst wat ervaring met een ‘gewone’ gladharige cavia te krijgen voordat je een langharige cavia aanschaft.
Gladharige cavia. Dit zijn cavia’s met een normale haarstructuur. Dan zijn er nog de cavia’s met een bijzondere haarstructuur zoals gekruinde cavia’s, borstelharigen, langharigen, shelties, cavia’s met satijnbeharing, cavia’s met rexbeharing, tesselcavia’s. Al deze cavia’s komen in verschillende kleuren voor. De kleuren kunnen we indelen in drie groepen: Agouti of wildkleurpatroon, eenkleurige variëteiten, tekeningvariëteiten.
Hoeveel Cavia’s ga je kopen?
Één cavia, twee cavia’s, drie cavia’s, of zelfs meer? Hoewel één cavia waarschijnlijk genoeg is om je bezig te houden, zou je serieus moeten nadenken over het kopen van twee cavia’s of meer. Cavia’s zijn niet alleen extreem sociale beestjes, ze vinden het ook fijn om samen te leven met andere cavia’s. In hun eentje kunnen ze eenzaam worden, en het kan slecht zijn voor hun gezondheid als ze alleen gelaten worden.
Cavia’s hebben aandacht nodig, en als je er maar één hebt zal hij/zij sneller eenzaam worden en zal hij vaker om je aandacht roepen. Wanneer hij/zij een partner of speelmaatje heeft om bezig te blijven, zul je minder tijd met ze hoeven doorbrengen.
Welk geslacht Cavia kies je?
Kun je het beste twee vrouwtjes, twee mannetjes, één van elk, of drie mannetjes, of drie vrouwtjes, of nog meer kopen? Jeetje! Kun je je voorstellen hoeveel mogelijke combinaties er zijn als je nog grotere aantallen koopt?
Als je maar één cavia gaat kopen maakt het geslacht niet zo veel uit. Van nature zijn vrouwelijke cavia’s rustiger en minder actief, terwijl mannetjes meer energie hebben en meer beweging nodig hebben. Een misvatting over mannelijke cavia’s is dat als je er twee in één kooi stopt ze zullen vechten tot de dood. Dat is niets minder dan fout.
Twee mannetjes zullen wel vechten als ze niet genoeg ruimte hebben, maar als de kooi groot genoeg is hebben ze allebei hun eigen territorium en zullen ze tevreden zijn. Als je twee mannetjes hebt, kun je geen vrouwtje in dezelfde kooi stoppen. De mannetjes zullen vachten voor dominantie (en het vrouwtje) en de verliezer zou gelijk uit de kooi gehaald moeten worden. Als hij in de kooi gelaten wordt, zal hij verhongeren omdat het dominante mannetjes hem van het water en voedsel af zal houden. Lees meer over twee of meer cavia’s in 1 kooi houden.
Twee vrouwtjes in dezelfde kooi gaan goed samen, maar ze kunnen af en toe wel wat ruziën over voedsel of water. Dankzij hun rustige natuur zal er echter hoogstwaarschijnlijk geen groot gevecht uitbreken.
Een mannetje en een vrouwtje in dezelfde kooi gaan eigenlijk het beste samen. Het vrouwtje stemt in met de dominantie van het mannetje en het mannetje accepteert het vrouwtje als de zijne en zal rustig tegen haar doen.
Het enige minpunt van deze situatie? De puppies (de term voor babycavia’s) die geboren kunnen worden als je niet oplet. De menstruatiecyclus van het vrouwtje duurt slechts 18 dagen en de draagtijd is slechts 2 maanden. Hoewel dit relatief lang is voor knaagdieren, kunnen twee levendige cavia’s tientallen puppies produceren per jaar.
Veel dierenwinkels hebben op zijn minst één kooi met cavia’s, als het er niet meer zijn. Het is gewoon zo dat cavia’s vaak puppies baren en dat er veel vraag naar is. Als je er meer dan één koopt, haal ze dan uit dezelfde kooi. Dit zal eventuele problemen naar aanleiding van gevechten vrijwel uitsluiten.
Je Cavia’s mee naar huis nemen
De eerste paar dagen
De eerste 3-4 dagen nadat je je cavia mee naar huis hebt genomen kan het heel verleidelijk zijn om ze op te pakken en te knuffelen. Maar, ze bevinden zich in een nieuwe omgeving – een enge omgeving- en ze moeten daar aan gewend raken.
Geef ze een paar dagen om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving en leven, aangezien dit erg stressvol voor ze is. Probeer niet te veel lawaai te maken en ga ook niet stofzuigen in hun omgeving, omdat ze de tijd nodig hebben om te wennen aan hun omgeving.
Opmerking:
Je moet er zeker van zijn dat je nieuwe cavia een verstopplek heeft. Als je meerder cavia’s hebt zorg dan voor meerdere plekken anders kan er een gevecht ontstaan!
Niet dreigen!
Heb je ooit over de kooi van je huisdier gebogen staan kijken wat ze doen, terwijl je een schaduw over ze heen wierp? Dit kan je kleine beestje enorm bang maken!
Dit doet je cavia denken dat een adelaar het op hem/haar gemunt heeft en dat maakt hem/haar erg bang. Als je je huisdier wilt observeren kun je dit beter doen door te knielen tot op ooghoogte. Op deze manier zal je cavia je zien als een vriend in plaats van een vijand.
Omkoperij
De beste manier om vertrouwen op te wekken bij je cavia is omkoperij. Klinkt dit vreemd? Misschien. Maar het is waar! Het omkopen van je cavia is de beste manier om een band te vormen.
De beste middelen om een cavia om te kopen? Lekkernijen natuurlijk! Omdat cavia’s veel dingen lekker vinden zul je geen tekort hebben aan middelen om hem om te kopen. Zie hoofdstuk vijf voor meer informatie over het favoriete voer van je cavia.
De Beste Manieren van Omkopen?
Ben je klaar om je nieuwe huisdier om te kopen zodat hij bij je op schoot komt? Mooi!
Begin met het laten zien van het voedsel dat je hem gaat geven, leg het vervolgens bij de open deur van de kooi. Ga daar vlakbij zitten, met je handen op je schoot, en wacht.
Na een tijdje, als hij het voer niet heeft gepakt, kun je het langzaam weer oppakken en weggaan. Probeer dit een paar keer per dag tot hij snapt dat hij naar buiten moet komen om het te halen.
Elke keer dat hij naar buiten komt kun je wat dichter bij de kooi gaan zitten. Op deze manier raakt hij langzaam gewend aan je aanwezigheid.
Na een tijdje zal hij nog verlegen zijn maar toch het voer uit je hand eten. Als je geduld hebt en er genoeg tijd in steekt zal hij het voer graag van je aannemen en zal hij zelfs blij zijn als hij je ziet aankomen.
Om je cavia op te pakken…
Lok je cavia niet naar je toe met voedsel om hem vervolgens op te pakken, omdat dit het vertrouwen dat je hebt opgebouwd kan schaden, en het ook schadelijk kan zijn voor je toekomstige relatie met je huisdier.
In plaats daarvan kun je hem beter aaien, en laten zien dat je geen eng roofdier bent, maar een goede vriend. Onthoud dat in het wild mensen zoals jij dit arme beestje zouden opeten!
Het Vasthouden Zelf
Wees voorzichtig als je je cavia oppakt! Door de vorm van hun lichaam kun je hun longen beschadigen als je te hard knijpt.
Houd je hand onder de torso van je cavia en ondersteun het achterlijf als je hem optilt. Knijp niet te hard, maar draag ze voorzichtig en wees er zeker van dat je ze goed ondersteunt.
Houd ze altijd voorzichtig vast, en let altijd goed op wanneer kleine kinderen hun cavia vasthouden – door hun zwakke botstructuur kunnen ze makkelijk gewond raken als ze vallen.
Je cavia laten ontspannen
Vind je het geen geweldig idee om in de bank te zitten met je cavia op schoot, terwijl je de krant leest of het nieuws kijkt? Het is zeker een geweldig idee, maar het kan even duren.
Wanneer je dit voor het eerst doet, doe het dan in een stille kamer en zorg er voor dat er niets gebeurt. Houd een traktatie klaar en kijk of hij het op je schoot wil opeten.
Als je geduld hebt zal hij dit doen, en uiteindelijk zal hij het leuk gaan vinden en er zelfs om gaan vragen door te piepen als hij je ziet.