Voer

Natuurlijk moeten uw vissen ook eten, maar er zijn heel wat verschillende soorten voer te koop. Hieronder vind u dan ook een overzicht van de belangrijkste soorten voer, namelijk: droog-, levend-, en plantaardig voer.
Wat u aan uw vissen geeft hangt af van de soort vissen die u heeft en uw budget. Natuurlijk stellen alle vissen het op prijs om een afwisselend dieet te krijgen, zo blijven ze ook langer gezond.

Droogvoer

Droogvoer is het meest makkelijk en goedkoopste voer voor tropische aquarium vissen. Dit voer is er in allerlei vormen: vlokken-voer, tabletten, sticks, en korrels. Ook zitten alle vitaminen die uw vissen nodig hebben erin.
Let u er wel op dat u niet te veel voer geeft, en lees voor het voeren de aanwijzing op de verpakking.
Op een dieet van alleen droogvoer blijven heel wat vissen lang in leven, sommige soorten moeten echter ander voer hebben omdat ze droogvoer niet accepteren.

Wat u aan voor droogvoer geeft aan uw vissen hangt af van hun grootte en eetlust.
Ook eten bodemvissen (vissen die voornamelijk in de onderste waterlaag van het aquarium leven zoals algeneters en meervallen) het liefst op de bodem, voor hen is het dan ook handig om voedertabletten te nemen die naar de bodem zinken en daar uit elkaar vallen.

Levend voer

Levend voer is behoorlijk duur maar vissen die het krijgen stellen dit zeker op prijs. U kunt veel verschillende soorten levend voer kopen, enkele voorbeelden zijn (van klein naar groot): watervlooien, cyclops, rode muggenlarven, tubifex, witte-, grindal- en regenwormen (gehakt). Je kun ook zelf borstelwormen kweken.

Levend voer dat gegeven wordt moet vers zijn en helemaal opgegeten worden. (Tubifex bijvoorbeeld, kan namelijk ook in het zand kruipen en dat geeft alleen maar vervuiling)
De grootste soorten levend voer, zoals wormen kunnen alleen maar gegeven worden aan de grootste Zuid-Amerikaanse Cichliden.
Verder moet u geen levend voer geven dat u zelf uit een slootje hebt geschept, hier kunnen allerlei parasieten en ziekten in zitten.

Plantaardige voeding

Vissen zoals meervallen, maar ook sommige karperachtigen en Cichliden houden van plantaardig voer. Hier zitten vitaminen in die ze nodig hebben.
Tropische vissen die van plantaardig voer houden hebben voer nodig als: algen, sla en spinazie. Deze laatste groenten moeten wel eerst even in kokend water worden gehouden (blancheren) voordat u ze aan vissen geeft.
Ook is er plantaardige droogvoer te koop, dat door veel vissen goed gegeten wordt.

Gevriesdroogd voer

Gevriesdroogd voer is voer dat speciaal behandeld is (eigenlijk bevroren en gedoogd), het zijn bijvoorbeeld rode muggenlarven die helemaal “opgedroogd” zijn en nu samengedrukt tot een blokje.

Gevriesdroogd voer heeft nog wel alle vitaminen die levende voer ook heeft, maar het is een stuk minder vies dan al die krioelende muggenlarven, ook is het veel langer houdbaar dan levend voer.
Dit voer wordt het beste luchtdicht en zonder licht verpakt.

Vissen reageren hier verschillend op, mijn vissen eten gevriesdroogd voer bijvoorbeeld niet.

Winkelwagen