Aquarium Planten

aquarium planten
aquarium planten

De planten in een aquarium hebben meer functies dan de meeste mensen denken, hieronder zie je er enkele genoemd:

  • De planten produceren zuurstof, de stof die iedere vis nodig heeft om te leven
  • Ze bieden de vissen beschutting, jonge visjes hebben zo meer kans om te overleven
  • De planten kunnen ook enkele bacterie soorten onschadelijk maken, en helpen zo mee de kwaliteit van het water te verbeteren
  • Ook fleuren de groene tinten in het aquarium de huiskamer op, dit heeft een positief effect op de mensen.

Groei tips

Hoe goed uw planten gaan groeien hangt van een hoop dingen af.
Licht is heel belangrijk voor de plant, licht maakt de fotosynthese mogelijk, zorg er daarom voor dat uw planten genoeg licht krijgen. Kleine planten zullen snel sterven wanneer langere planten die aan het oppervlak het licht tegenhouden de kans krijgen om dit te doen.
Ook een voedingsbodem zorgt ervoor dat u een goede start maakt met bij het opstarten van uw aquarium. Kijk bij het inrichten van het aquarium voor meer informatie over het aanleggen van de bodem.

Tips bij het kopen van aquariumplanten

Let er ook op wanneer u planten gaat kopen, dat deze aan de onderkant niet bruin zijn (ze zijn dan vaak al aan het rotten) verder is het handig als een plant al wortels heeft (deze planten slaan eerder aan en staan steviger).
Bespaar niet bij het inrichten van het aquarium op de planten, deze zijn heel belangrijk bij de ontwikkeling van het aquarium.
Koop in het begin goedkope planten die snel groeien, deze kunt u later vervangen door duurdere planten die wellicht ook langzamer groeien.

Planten vermeerderen

Als u planten wilt vermeerderen dan kan dat vaak al door de top uit een plant te knippen en deze opnieuw in de grond te zetten (als dit anders gaat staat dit als opmerking bij de plant vermeld).
Ook groeien sommige planten door boven water, dit zijn dus niet echte waterplanten maar meer moeras planten.
Boven water hebben de kwekers echter geen last van alg, ook worden de planten vaak steviger en krijgen ze een iets andere bladvorm. U zult dus vast ook wel een keer merken dat de plant bijna al het blad verliest na het in het aquarium zetten en dat er daarna nieuw blad bij groeit. Het blad dat verloren gaat is het blad dat gewent was om boven water te groeien.

Plantenaquarium inrichten

vissen aquarium met planten

Het mooi, ruimtelijk plaatsen van planten is een vak apart. Men kan het beste grote planten aan de zijkant van het aquarium plaatsen en de wat kleinere in het midden. Ook moet men er voor zorgen dat de planten asymmetrisch staan d.w.z. dat de planten niet in een herkenbaar patroon gezet moeten worden. (bijvoorbeeld iedere soort die rechts staat ook links neerzetten)
Op den duur zult u ervaring krijgen met het plaatsen van planten, u leert welke soort waar het mooist zal staan en u zult leren hoe bepaalde planten het beste verzorgt kunnen worden. Lees meer over het inrichten van een aquarium.

Belangrijk:
Gebruik nooit plantenvoeding voor landplanten in uw aquarium. Bij plantenvoeding voor aquariumplanten is er rekening gehouden dat het niet schadelijk is voor de vissen.

Winkelwagen