Voorbereiding
Allereerst kijkt u of het aquarium op een goede stevige plaats staat, het aquarium mag in ieder geval niet in de zon staan (dit om overmatige algengroei en te warm water te voorkomen).
Bedenk dat een aquarium nog een stuk zwaarder is dan alleen het water, omdat u er ook zand en waarschijnlijk stenen in heeft is het gewicht al gauw meer dan men verwacht.
Belangrijk:
Een aquarium van 225 liter (100x50x45cm) is dus sowieso al 225 kilo, hier komt nog bij de stenen en het zand. (aangezien deze zwaarder zijn dan water)
Wanneer u dus in een wat ouder huis woont met een houten vloer moet u hier dus rekening mee houden.
Het kiezen van decoratie materialen
Ter decoratie van uw aquarium kunt u allerlei materialen gebruiken. De meest bekende zijn: kienhout of wortelhout, stenen/rotsen en natuurlijk een eenvoudige bloempot.
Deze materialen staan niet alleen mooi in uw aquarium, ze zorgen ook voor schuilplaatsen voor de vissen.
Kienhout / Wortelhout
Het gebruik van hout in uw aquarium is een vak apart. Aangezien hout drijft is het moeilijk om het goed in het aquarium te plaatsen.
Er zijn verschillende soorten hout te koop: kienhout, hardhout, wortelhout, mopani hout en gewone boomstronken.
Hou u het ook noemt er zijn meestal 2 grote verschillen:
– Het ene hout is licht van gewicht en meestal over het hele oppervlak erg bruin tot zwart van kleur. Dit hout komt uit het veen, een nadeel is dat de bruine kleur lange tijd erg kan afgeven in het water.
– Het andere hout is meestal veel zwaarder van gewicht en kan juist erg licht en bruin zijn van kleur (zie plaatje hiernaast). Dit hout zinkt veel makkelijker en geeft minder kleur af, wel is het vaak veel duurder.
Hout in het aquarium
Voordat u hout in het aquarium plaatst moet u dit met koken heet water hebben schoongebrand. Hiermee voorkom je dat er schimmels en bacteriën in leven blijven. Ook help dit “uitkoken” om de kleur minder te laten afgeven.
Om het afgeven van een donkerbruine kleur door het hout tegen te gaan kunt u het uitkoken, soms werkt dit echter niet, dan kunt u het beste een speciaal hiervoor bestemde lak gebruiken. Uiteraard mag de lak geen giftige stoffen meer afgeven aan het aquariumwater. Voor meer informatie over het behandelen van aquariumhout zal u bij uw aquarium specialist moeten zijn.
Wanneer u het hout in het aquarium wilt zetten zult u al snel merken dat het drijft, vooral het donkere hout (uit het veen) drijft veel meer dan het hardhout.
Om het hout toch naar beneden te krijgen kan men er iets zwaars aan maken. Sommige mensen lijmen het gewoon aan de bak vast, anderen die dit niet willen kunnen het op de volgende manier verzwaren: hang er gewoon een gewicht aan vast.
Dit zal uiteraard niet gaan bij veel takken etc maar bij een echte boomstronk zoals deze kan het wel. Dit is de boomstronk die ik een paar jaar in mijn aquarium heb gehad. Zoals je ziet hangt er een tegel onder die zwaar genoeg was om de boomstronk te laten zinken.
Ik heb in de tegel een aantal gaten geboord, daarna ook een paar gaten op dezelfde plek in het hout. Voor het vastmaken van het hout aan de tegel heb ik gewoon koperdraad gebruikt (met de bescherming er nog om).
Stenen / Rotsen
Stenen of rotsen mag u alleen in het aquarium plaatsen als deze geen kalk bevatten (kalk maakt het water te hard). Het makkelijkst is het als u deze aanschaft in een aquariumspeciaalzaak.
Sommige vissen (vooral cichliden) willen zich graag verstoppen in holen of gaten tussen rotsen, vaak ondermijnen ze deze door het zand eromheen weg te graven. Houdt u deze vissen, dan is het noodzakelijk om stenen van te voren aan elkaar te kitten om ongelukken te voorkomen.
Ik vind stenen alleen nogal duur in de winkel, je betaald ze per kilo en dat loopt bij het inrichten aardig op. Ik heb daarom van vakantie mooie (grote) stenen van allemaal dezelfde steensoort meegenomen. Ze lagen in een rivier en het leek er niet op dat ze van kalk waren, aangezien die steensoort daar niet in de buurt voor kwam.
Wanneer u niet zeker bent of uw stenen kalk bevatten, dan kunt u ze soms laten testen bij aquarium winkels.
Zij doen dan een testje met een chemisch middel, wanneer de steen dan gaat bruisen is het kalk.
Overige materialen
Bloempotten en plastic planten kunnen in het aquarium gezet worden ter decoratie, wel is het goed om deze eerst zorgvuldig te wassen.
Aan de slag met aquarium inrichten
Als uw aquarium op een goede plek staat kunt u als eerste de grootste stenen en/of het wortelhout in het aquarium plaatsten. (wanneer u een achterwand heeft die in het aquarium geplaatst moet worden, doet u dit natuurlijk eerst)
Het hout moet goed stevig verankerd zijn om te voorkomen dat het gaat drijven, dit kunt u doen door het vast te schroeven op een leisteen of het vast te plakken op een glasplaat. (kant en klare vastgelijmde stukken decoratie materiaal zijn vaak al te koop in aquariumspeciaalzaken)
Wanneer de grootste stenen of stukken hout in het aquarium staan kunt u het zand over de bodem uitspreiden.
Belangrijk:
Let er sowieso op dat uw bodembedekking (stenen en rotsen) geen kalk bevat, aanpassing van de pH waarde is dan na het inrichten onmogelijk geworden. Neem dus alleen materiaal dat in de aquariumspeciaalzaak te krijgen is of is getest op aanwezigheid van kalk.
Wanneer u klaar bent met het inrichten van de bodem kunt u het aquarium halfvol laten lopen met lauw water, daarna kunt de planten erin zetten. (het beste is om makkelijke/ goedkope planten te nemen omdat er in het begin nog geen biologisch evenwicht in het aquarium is, sommigen zullen dus doodgaan)
Afronding
Wanneer alles in het aquarium staat kunt u het vullen tot de gewenste hoogte, hierna moet u de pomp en de thermostaat (ongeveer op 24/25 graden) aanzetten en minstens twee en een halve week wachten voordat u vissen in het aquarium doet.
In principe dien je een aquarium 3 weken de tijd te geven om “op gang” te komen voordat u er vissen in plaatst, dit om de volgende redenen:
- Indien je een biologische filter gebruikt dan moeten de bacterien de tijd krijgen om zich te nestelen op het filtermateriaal.
- De chemische samenstelling van het water moet zich nog aanpassen -gedurende de eerste weken kan je nog te maken krijgen met hoge schommelingen in nitrietwaardes- en een te hoge waarde kan dodelijk zijn voor vissen.
- Ook de planten moeten de kans krijgen om te wortelen en zich vast te zetten voordat u vissen in het aquarium laat.
Kijk bij aquarium onder onderhoud voor meer informatie over het onder houden van uw aquarium.