Ongeacht wat sommigen zeggen, ben je niet veel tijd kwijt aan het verzorgen van cavia’s. Maar ze hebben wel wat dagelijkse verzorging nodig.
- Breng je cavia naar een dierenarts bij diarree.
- Wanneer je cavia last heeft van jeuk, kan dit wijzen op schurft.
- Borstel je cavia regelmatig.
- Houd het gewicht van je cavia af en toe bij. Als je cavia niks meer eet en in gewicht af neemt is het verstandig om even naar de dierenarts te gaan.
- Vergeet niet om je handen te wassen na contact met je cavia
- Knip de nagels en tanden van je cavia op tijd.
- Controleer af en toe de vacht van je cavia op kale plekken of ongewenste dieren.
- Elke dag een beetje verse groenten (Te veel is ook weer niet goed, want dan krijgen ze diaree)
Cavia benodigheden
Verse hooi (Elke dag)
Wat heeft een cavia nodig? Om te beginnen heeft je cavia elke dag een flinke pluk hooi nodig. Een cavia heeft een enorm ingewikkeld darmstelsel. Dat darmstelsel moet continu wat te doen hebben dus de cavia moet vrijwel de gehele dag voedsel tot zijn beschikking hebben. Hooi is erg belangrijk voor de cavia. Hij eet het niet alleen, maar hij speelt er ook graag mee. De cavia zal zich er graag onder verstoppen of er op slapen.
Jonge cavia’s springen altijd van plezier met vier poten in de lucht wanneer ze hun verse hooi krijgen. Zonder hooi of met te weinig hooi overleeft een cavia niet. Hij krijgt onherroepelijk last met zijn darmen. Ik begrijp dat wanneer men een cavia als huisdier heeft het heel vervelend is steeds weer dat hooi op het tapijt, maar in de handel zijn handige opbergboxen te koop met bijpassende deksel. Wanneer men de hooizak daar in leegt (dat doe je dan even buiten) en de cavia van daaruit elke dag zijn hooi geeft zal men de rommel tot een minimum kunnen beperken.
Vers water (Elke dag)
U mag hiermee best eens een dag overslaan, maar oud of warm water is vies. Zorg dat je cavia altijd toegang heeft tot water. Dit valt onder de levensbehoefte van je cavia.
Caviakorrels (Elke dag)
Uit deze korrels haalt de cavia al zijn nodige voedingsstoffen en vitamine C. Nu zijn er in de handel heel wat soorten caviavoer te koop en ik begrijp dat het moeilijk is om een keuze te maken. Het probleem met gemengd voer is dat de cavia er vaak alleen de lekkerste dingen tussenuit eet en vaak de korrels (die nou juist zo belangrijk zijn) laat liggen. In die korrels zit het vitamine C en dat andere zijn “snoepjes”, om ze maar even zo te noemen. Zonder vitamine C overleeft een cavia ook niet. Het advies wat ik bij uw keuze kan geven is: let op het vitamine C gehalte per kg op de verpakking. Dat moet tussen de 2000 en 3000 mg per kg liggen. Is dat niet het geval dan zult u elke dag vitamine C druppels aan het voer moeten toevoegen. U kunt deze druppels ook in het drinkwater doen wat misschien nog wel een beter idee is. Wanneer u de fles niet te vol doet is de kans het groots dat de cavia deze druppels ook daadwerkelijk binnen krijgt. Wanneer u caviakorrels van Hope Farm geeft hoeft u zich geen zorgen te maken over de vitamine C. Hier zit namelijk 3000 mg per kg in. Het is wel een wat duurdere soort voer, maar een hele zorg minder!
Voldoende aandacht (Elke dag)
Een cavia die niet voldoende aandacht krijgt wordt eenzaam en zal na verloop van tijd stilletjes in een hoekje gaan zitten. Een cavia zit graag op schoot en wordt graag geaait. Hij zal dan gaan knorren van genot. Een cavia kan ook echt op zijn naam reageren en gaan fluiten wanneer hij zijn baasje hoort aankomen. Vaak gaan ze dan op hun achterpootjes staan en bedelen om iets lekkers of een aai. Wanneer u niet elke dag even aandacht aan u cavia kunt besteden en u vind ze toch ontzettend leuk (want dat zijn ze), neem dan twee cavia’s. Dan kunnen ze samen spelen, ruzie maken en elkaar gezelschap houden. Als uw cavia zo nu en dan sprongetjes door het hok maakt dan heeft u een gelukkige cavia. Je kunt ook 2 cavia’s in 1 kooi doen.
Cavia nagels knippen
De nagels van je cavia zullen af en toe geknipt moeten worden, anders worden ze te lang en pijnlijk.
Het plaatsen van keien, stenen, of andere ruwe materialen in de kooi kan handig zijn voor het slijten van de nagels. Bakstenen zijn de goedkoopste en makkelijkste oplossing, maar zorg dat er geen gaten in zitten!
Net als andere dieren hebben cavia’s bloedvaten in hun nagels. In nagels die helder van kleur zijn is dit makkelijk te zien – het is het roze stuk dat van het bot tot de teen loopt. In zwarte nagels is het echter bijna onmogelijk om te zien.
Bij heldere nagels hoef je alleen maar net voorbij het roze stuk te knippen.
Bij zwarte nagels kiezen veel baasjes ervoor om de nagels minder kort te knippen maar wel vaker. Het is niet onmogelijk om een zwarte nagel kort te knippen zonder de cavia te bezeren, maar dit vergt tijd en oefening.
Als je de nagel te kort knipt zul je het bloeden moeten stelpen. Veel dierenwinkels verkopen middeltjes die het bloeden snel kunnen stoppen. Als je dit niet hebt smeer dan wat jodium op de nagel.
Ja cavia zal waarschijnlijk veel wriemelen tijdens dit proces. Als je iemand hebt om je te helpen gaat het een stuk makkelijker. Wikkel een handdoek om je cavia en zorg dat de voeten uitsteken. Zorg ervoor dat één iemand de cavia vasthoudt terwijl de ander de nagels knipt.
Als je dit alleen gaat doen plaats je cavia dan op een tennisracket zodat hun nagels uitsteken, en bedek je cavia zodat hij zich veilig voelt.
Cavia wassen
Laat één ding duidelijk zijn. Cavia’s gaan niet graag in bad. Het kan erg stressvol zijn als je ze in het water dumpt, en dit kan slecht zijn voor hun immuunsysteem.
Veel cavia’s gaan hun hele leven niet in bad, en dat vinden ze prima. Tenzij je specifieke instructies van de dierenarts hebt, of als je cavia ontzettend vies is, hoef je hem niet in bad te stoppen.
Als je de cavia toch in bad moet stoppen, gebruik dan een shampoo die zacht voor de huid is. Probeer een shampoo te vinden die gemaakt is voor kittens (niet voor katten) of een babyshampoo. Gebruik alleen een medische shampoo als deze is voorgeschreven door de dierenarts.
Cavia tanden
Zoals de meeste knaagdieren heeft je cavia twee snijtanden die constant groeien. Als ze te lang worden moet je met je cavia naar de dierenarts, omdat ze anders niet kunnen eten.
Het eten van hard voedsel zorgt er voor dat de tanden slijten, daarom moet je altijd iets in de kooi leggen waar je cavia op kan knagen – zoals een lege toiletrol bijvoorbeeld.
Veel mensen geven hun cavia hooiblokjes of oud brood om hun tanden korter te houden, maar dit wil niet zeggen dat je ze niet regelmatig moet inspecteren.
Controleer de tanden en kijk of er niets gespleten of gebroken is, want dit kan slecht zijn voor de cavia. Als er iets gebroken is of er is iets uitgevallen, neem dan contact op met de dierenarts.
Borstelen
Je moet je cavia regelmatig borstelen om hun vacht schoon, glanzend en gezond te houden. Voor langharige cavia’s is het een vereiste om dagelijks te borstelen. Voor kortharige cavia’s is een paar keer per week genoeg.
Gebruik een zachte babyborstel met zachte uiteinden om het zo fijn mogelijk te maken voor je cavia. Voor cavia’s met een langere vacht die kan klitten kun je een metalen hondenkam gebruiken. Dit zal al het overtollige haar verwijderen en haaruitval verminderen.