Cavia Kooi Zelf maken

Omdat ze vaak niet zulke grote kooien in de dierenwinkel kunnen vinden, maken veel eigenaren de kooi zelf of bestellen ze bouwkits op het internet.

Het type hok dat het meest gebouwd wordt is de zogenaamde “R&C” kooi. R&C staat voor rasters en coroplast (een sterk lichtgewicht plastic dat erg lijkt op ribkarton). Wanneer je een dergelijke hok maakt is het voornamelijk belangrijk dat je veilige rasters koopt. Vaak zul je rasters tegenkomen van slechts 9 bij 9 vakjes. Hierdoor ontstaan openingen die groter zijn dan 4 centimeter. Dit kan gevaarlijk zijn aangezien cavia’s hierin kunnen blijven steken waarna ze stikken.

Probeer ook om de kooi zo min mogelijk op te delen – de cavia moet voldoende vrij rond kunnen rennen. Plaats verstopplekken en andere voorwerpen in het midden van de kooi.

Hoe maak je een cavia kooi

Ten eerste moet je bepalen hoe groot je kooi moet worden en vervolgens moet je voldoende materiaal kopen om deze kooi te maken.
Zodra je genoeg rasters hebt kun je wat spelen totdat je de best mogelijke opstelling hebt gevonden. De rasters kunnen verbonden worden met de bijgeleverde verbindstukken.

Denk eraan dat deze verbindingen niet erg sterk zullen zijn, je kunt ze dus het beste ondersteunen met twee kabelbinders – één van boven en één van onderen.
Meet de lengte en de breedte van het binnenste van de kooi. Dit zijn de maten die je zult gebruiken voor de binnenkant van coroplast die je hierin zult neerleggen.

Zorg ervoor dat de grootte van dit binnenste iets kleiner is dan de maten die je hebt opgenomen zodat het er gemakkelijk in zal passen. Denk eraan dat de coroplast zal dienen als bekleding dus je kunt het beste een bak met open bovenkant maken.

Je kunt het beste 13 tot 15 cm bekleding rond de zijkant plaatsen om er voor te zorgen dat alle bodembedekking en dergelijke in de bak blijft. Een stanleymes of scheermes is handig om aangezien je hiermee makkelijk inkepingen kunt maken zodat je het materiaal goed kunt vouwen.

Op elke hoek zul je de zijkant moeten doorsnijden, zodat de coroplast de vorm van de hoeken kan aannemen wanneer je het vouwt. De hoeken kun je dichtmaken met tape. Plaats de bak van coroplast vervolgens binnen de stalen rasters en je kooi is klaar!

Waar moet ik rekening mee houden als ik materialen kies voor mijn kooi?

Wanneer je de rasters voor je kooi uitkiest moet je je er van bewust zijn dat, hoewel de rasters vaak dezelfde grootte hebben, de grootte van de openingen kan variëren. Sommige rasters hebben duidelijk te grote openingen, zoals een raster van 36 cm met slechts 25 openingen. Andere rasters zullen er ogenschijnlijk veilig uitzien, zoals het raster met 8 bij 8 openingen. Het gevaar bij deze groottes is dat de openingen net groot genoeg zijn voor de cavia om zijn kop door te steken waarna hij vast kan komen te zitten. Als je je eigen R&C kooi bouwt moet je er zeker van zijn dat het raster ten minste 9 bij 9 openingen bezit, dit is de veiligste optie.

Wees Creatief

Je hoeft niet per se een kooi met open dak van één laag te maken. Denk eens aan de mogelijkheid om een tweede verdieping toe te voegen met loopbruggen als toegang. Zorg er echter voor dat de kooi niet hoger wordt dan dat hij wijd is. Cavia’s leven op de grond en hebben een vaste ondergrond nodig in plaats van slechts wat loopbruggen in de lucht.

Je kunt de coroplast en de rasters op kleur selecteren. Wat dacht je van een themakooi? Maak bijvoorbeeld een tuin of een bos of zelfs iets geks als ‘Parijs in de lente’! Ik wed dat je daar nog nooit aan gedacht had! Ga eens op zoek naar zelfplakkend behang en plak het op het coroplast – bedek het geheel met doorzichtig plastic om te voorkomen dat de cavia het kapot knaagt. Je kunt hetzelfde type behang gebruiken om een ‘achtergrond’ voor de kooi te maken. Zorg er simpelweg voor dat je niets aan de kooi toevoegt dat giftig of gevaarlijk kan zijn wanneer de cavia er aan knaagt.

Wat is een R&C Kooi?

“R&C” staat voor rasters en coroplast. Coroplast is eigenlijk een merknaam, maar het product zelf is in principe golfplastic (twee dunne lagen plastic die uit elkaar worden gehouden door holle kolommen) en rasters refereren naar vierkanten metalen roosters die je ook kunt gebruiken om opslagruimten van te maken (zoals de roosters die je kunt gebruiken voor het indelen van een kast). Dus een R&C kooi is in principe een speciaal ontworpen caviakooi die gebruik maakt van vierkante stalen roosters als muren en een bak van coroplast.

Wat zijn de voordelen van R&C kooien?

De voornaamste reden waarom cavia-eigenaren kiezen voor R&C kooien is dat de meeste kooien die men in de dierenwinkel kan vinden simpelweg te klein zijn. Een cavia heeft ongeveer 0,7 vierkante meter oppervlak nodig; maar 0,5 vierkante meter groot.

De mogelijkheid om de rasters gemakkelijk aan elkaar te klikken zorgt ervoor dat je precies de kooi kunt maken die je nodig hebt en het coroplast is makkelijk te bewerken, licht, niet giftig, sterk en waterdicht (wat betekent dat het lang meegaat en makkelijk schoon te maken is). Sommige van deze kooien gaan wel 5 jaar mee. De simpelheid van de materialen zorgt ervoor dat men meer uitgebreide kooien kan maken met mogelijk meerdere niveaus.

Winkelwagen