De Tropheus moorii is een Cichlide die voorkomt in het Tangayikameer en zo’n 15 cm lang wordt. Als je deze vis wilt gaan houden, moet je toch wel heel wat van die vis weten. Het is namelijk een vis die gespecialiseerd is in het eten van algen. Ze zijn daar de hele dag mee bezig. Dat moet ook wel omdat het heel lang duurt voordat deze algen zijn verteerd en omdat algen weinig voedingsstoffen bevatten.
De hoeveelheid alg die de vissen nodig hebben kun je in een aquarium nooit op peil houden. Wat je wel zou kunnen doen is een steen in een emmer water leggen en deze in de zon zetten. Zodra er dan veel alg op zit, dan kun je deze in de bak leggen totdat alle alg er af is. De vissen kun je verder voeren met allerlei kreeftachtigen (die komen ook voor in de alg die de vis in de natuur eet), of witte- of zwarte muggenlarven (dit moet je niet te vaak voeren, want dan kunnen de vissen darmproblemen krijgen). Wat je absoluut niet mag voeren is tubifex of rode muggenlarven, want beiden komen voor in vervuilde plassen of poelen en kunnen dus allerlei bacteriën bevatten waar de vissen aan dood kunnen gaan.
Voer ook niet teveel in een keer, want het zijn behoorlijke eters en ze weten niet wanneer ze moeten stoppen (als ze dus teveel eten, dan heb je best kans dat ze ziek worden). Wat eigenlijk ook heel goed voer ter vervanging van de alg is, is droogvoer van een goede kwaliteit zoals Spirulina Flakes.
Dan het laatste en misschien wel belangrijkste wat je moet weten is dat de vissen behoorlijk agressief kunnen zijn. Niet zozeer tegen andere vissen, maar tegenover soortgenoten! Soms vechten er twee net zo lang totdat er een dood gaat.
Nu zou je misschien denken dat je er dan maar eentje apart in een bak zou moeten houden. Maar dat is absoluut niet goed. De Moorii is namelijk een vis die in vaste groepen leeft waarbinnen een zeer sterke rangorde heerst. In het aquarium moet je er dus minimaal zo’n 5 stuks van houden. Dat betekent dat je toch minimaal een bak van zo’n 200 liter moet hebben om deze vissen goed te kunnen houden. Je moet er dan in een keer 5 of 6 kopen (wat best wel wat kan kosten) en die tegelijkertijd in de bak loslaten. Doe je dat niet en koop je er eerst 4 en wil je daar een maand later nog drie bij doen, dan geeft dit de nodige problemen. De eerste vier hebben dan namelijk de rangorde in de bak al bepaald en dulden elkaar dan redelijk maar van nieuwkomers moeten ze dan absoluut niets weten. Die worden dan ook net zo lang nagejaagd totdat ze sterven.
Het zijn dus echt visjes waarbij je echt moet weten waaraan je begint. De temperatuur van het water moet zo rond de 26ºC liggen en een hoge pH van ongeveer 7,5 tot 8,5 hebben. Er zijn heel veel verschillende populaties in het Tangayikameer. Al deze populaties verschillen van elkaar in kleur en tekening. Ikzelf heb een aantal maanden terug 5 keizermoorii’s gekocht. Dit is een Mooi variant die zwart is met in het midden een hele brede groen/gele verticaal lopende band. Die band neemt zo’n 1/3 in beslag van de hele lengte van de vis.
Het groepje doet het uitstekend. Ze jagen elkaar wel eens na, maar ik heb nog nooit een verwonding kunnen ontdekken. Ze eten goed en laten de andere vissen ook behoorlijk met rust. De Moorii is een muilbroeder, dat wil zeggen dat (bij deze soort) het vrouwtje de eitjes direct na het afzetten in de bek opneemt. Op deze manier worden de jongen beschermd in de eerste fase van hun leven. Na zo’n 42 dagen laat ze af en toe de jongen heel eventjes los om voedsel te zoeken. Dreigt er dan gevaar dan neemt ze de jongen weer in haar bek op. Dit houdt het vrouwtje nog een aantal dagen vol en dan is het afgelopen met de broedzorg
Wat misschien best wel gek is, is dat de jongen (wat toch nieuwkomers zijn) wel in de groep worden geduld, terwijl nieuw aangekochte vissen bijna nooit in de groep worden toegelaten. Al met al is het dus een zeer leuke vis om te houden in een Tangayika-aquarium, zolang je je maar aan de regels houdt.