Siamese kempvis / Betta imbellis

Siamese kempvis  Betta imbellis
Betta imbellis

De siamese kempvis (Betta splendens) is bij iedere aquariaan wel bekend. De Betta imbellis is echter niet zo bekend. De Betta imbellis oftewel de kleine kempvis is een visje van 5 cm dat voorkomt in de moerassen, kanalen en overstroomgebieden van Oost-Thailand en Maleisië rond de stad Kuala Lumpur.

Het visje bezit alle kleuren van de regenboog, maar blauw blijft overheersen. De vinnenpartij van de kleine kempvis is echter niet zo mooi als die van de Siamese kempvis. Het visje zwemt in de midden- en bovenlaag van het aquarium. Het aquarium dient dicht beplant te zijn. Drijfplanten worden ook aanbevolen aangezien dit visje schuimnesten bouwt.

Als men gaat kweken heeft men het voordeel dat deze vis het gehele jaar door paait. Het vrouwtje kan dan zo’n 200 eieren afzetten. De eitjes zijn 1 mm groot en zinken naar de bodem. Het mannetje dient elk eitje op te halen en inhet schuimnest te spuwen. Na 32 uur komen de eitjes uit. De larven dient men dan pekelkreeftjes en pantoffeldiertjes te voederen. De dieren groeien vrij langzaam. men dient bij dit visje wel op te passen voor inteelt aangezien dit visje maar een jaar leeft. Door deze korte levensduur is het visje al vroeg geslachtsrijp. De generatie’s volgen elkaar snel op en door die inteelt kan het gevolg kan zijn dat alle visje dood zijn bij het uitkomen of dat de eieren niet goed bevrucht worden. Wil men een kweek gaan wagen dan dient men het volgende in acht te nemen: de temperatuur dient tussen de 26 graden en de 28 graden te liggen. De pH moet rond de 7,0 liggen en de carbonaatherdheid mag niet meer zijn als 2 graden.
Het is al met al een mooi visje dat voor de gevorderde aquariaan een uitdaging kan betekenen. Het grootste probleem is echter dat het visje zelden in de winkel te verkrijgen is.

Winkelwagen