Wie eens een bak van zo’n 80 x 50 cm gaat inrichten met een wat zware randbeplanting, met in ’t midden een behoorlijke zwemruimte en daarin enkel 8 Barbus nigrofasciatus, heeft daarna moeite om weer eens een ander facet in de liefhebberij aan te snijden.
Purperkoppen kunnen als ze volwassen en op kleur komen fantastisch mooi zijn. En met een klein beetje milieu-oriëntatie en regelmatig voeren met gevarieerd levend voer, zullen ze geen minuut vervelen. De mannen kunnen vaak langdurig en in steeds grotere snelheid pronkend om elkaar heen gaan cirkelen; dan weer zal de grootste het “voortouw” nemen en gaan ze kop aan staart achtjes draaien, de hele bak rond.
Een liefhebber van de A.V. Aquavisie uit Geldrop schreef het volgende over deze vis. Dit fraaie en nog veel gehouden visje komt uit Zuid-Sri Lanka. Men treft het voornamelijk aan in langzaam stromende rivieren, met plaatselijk zeer dichte beplanting. Dit visje wordt in het begin door beginners en leken nogal eens verward met de sumatraan, maar er zijn toch wel een paar duidelijke verschillen. De grondkleur is niet zo fel goudgeel als bij de sumatraan, maar meer olijfgroen tot grauwgeel, terwijl de zwarte dwarsstrepen ook minder fel gekleurd zijn. Bovendien zijn de vinnen bijna kleurloos. Hun Nederlandse naam hebben ze te danken aan de purperrode kleur die de kop van de mannetjes soms kan kleuren. Normaal is de kop lichtrood tot rosé gekleurd, maar bij een bepaalde gemoedstoestand kan deze kleur veranderen in een prachtige dieprode kleur, net of er een rood spotlicht op hun kop wordt gericht. De wijfjes hebben deze kopkleuring niet, ze zijn trouwens wat fletser dan de mannen. De purperkopbarbeel is een zeer levendig, sterk visje, dat qua verzorging geen al te grote problemen zal geven. Ze houden niet van al te fel licht, dus ook zonlicht moet zoveel mogelijk worden vermeden.
Zoals reeds gezegd, worden deze vissen in de natuur aangetroffen in langzaam stromende rivieren die plaatselijk dicht beplant zijn. Om lichtweerkaatsing van de bodem te voorkomen moet u geen al te licht bodemzand gebruiken, maar wat donkerder, b.v. turfsnippers. Ook een dichte bodembegroeiing kan dit probleem verhelpen. Dwerg-amazone’s en kleine Cryptocoryne-soorten zijn zeer geschikt.
Daar de purperkop een vlotte, levendige zwemmer is, dient u ze niet in een al te kleine bak te houden. De ideale temperatuur voor deze vissen is 24 – 25ºC. Wilt u gaan kweken, met een reële kans op een goed resultaat, dan kunt u uw aanstaande kweekstel het beste gedurende de wintermaanden overhouden bij een temperatuur van ongeveer 20ºC. Voor de kweek laat u de temperatuur oplopen tot 27 à 28ºC, niet hoger. De kweek is tamelijk eenvoudig. We richten een kweekbakje in, 40 x 25 x 25 cm is al groot genoeg, met een donkere bodem en plaatselijk enkele bosjes met fijn bladige planten. Het beste is om water uit de bak te nemen waarin de purperkoppen verbleven. Anders: liefst zacht water, b.v. gezuiverd regenwater en dat iets aanzuren met turf. De pH tussen de 6 en de 7. Het bakje zetten we in een donker hoekje, eventueel met kranten afdekken en af en toe een spaarzaam lichtpitje erboven. Een mooi gezond kweekstel kan u werkelijk uren doen genieten van hun kleurenpracht en boeiend liefdesspel. Na het afzetten van de eitjes de ouderdieren eruit scheppen, omdat met name de mannetjes zich wel eens flink tegoed doen aan de eitjes en bovendien de man het wijfje nogal fel achterna kan blijven jagen, waarbij er beschadigingen mogelijk zijn.
Na 1 à 2 dagen komen de eitjes uit en moet u al voeren met slootinfusie. De eerste week is meestal kritiek, overleven ze deze periode dan gaat de opgroei op de gebruikelijke wijze en zeer voorspoedig. Om met succes te kunnen kweken moet u er wel opletten dat het kweekstel elkaar goed verdraagt. Zou u een willekeurig wijfje bij een dito-mannetje plaatsen, dan is de kans vrij groot op een mislukte kweek.
Tot slot kan er van dit visje gezegd worden dat het een alleseter is, ook goed droogvoer wordt graag genomen. Echter en voor welke vis geldt dat niet, probeert u wel zo gevarieerd mogelijk te voeren. De purperkop is beslist een visje waar u veel en lang plezier van kunt hebben.