Badis Badis / Blauwbaarsje

badis badis blauwbaarsjeAlgemene informatie

Een speciale vis waarvoor men eigenlijk een speciaalaquarium dient in te richten is de Badis badis oftewel het blauwbaarsje.
Het blauwbaarsje behoort tot de familie der Nanderbaarzen (Nandidae) die enige verwantschap met de labyrintvissen heeft. Het visje komt voor in de stilstaande en langzaam stromende wateren in India. Het mannetje heeft een metalen glans met veel kleurschakeringen en grote vinnen. Het vrouwtje is veel kleiner en niet zo mooi van kleur. Het visje wordt ongeveer 7 cm en bevolkt de onderlaag en middenlaag van het aquarium.

Speciaal aquarium nodig

Zoals ik in het begin al zei, dient men een speciaalaquarium in te richten voor dit visje. Dat komt omdat dit visje slecht is opgewassen tegen de voedselconcurrentie in een gezelschapsbak. Men dient dit visje klein levend voer te geven. Verder zijn het zeer rustige vissen. Het aquarium dient dicht beplant te zijn en men dient kienhoutwortels en kleine holen aan te brengen.

Kweken

Voor de kweek brengt men 1 man en 1 vrouw bij elkaar. Het water dient 26°C te zijn met een pH van 6,5. Het mannetje kiest een holte uit om te paaien waarna het vrouwtje tussen de 200 en de 400 eieren afzet. De eieren zijn licht van kleur en hebben een doorsnede van 0,8 mm. Het mannetje bewaakt het broedsel en het vrouwtje dient men te verwijderen. Na 48 uur komen de eitjes uit en dient men de larven artemia-naupliën te voeren. De larven blijven dicht bij de bodem en bewegen bijna niet. Uit Birma is een rode ondersoort ingevoerd die steeds meer gehouden wordt. Dit visje is de Badis badis burmanicus. de verzorging en het kweken van dit visje is precies hetzelfde als de Badis badis.

Winkelwagen