7 Aquarium & Vissen tips die je vandaag nog toepast!

Op deze pagina geef ik jullie de volgende tips & trucs die je zelf kunt toepassen (Weliswaar op eigen risico).
Kapsteun: dé manier om met goed licht in het aquarium te kunnen werken.
Grind schoonmaken: met gebruik van een oude fles kan je makkelijk vuil afhevelen.
Bodem verplaatsen: handigheidje om makkelijk de bodem te kunnen verplaatsen.
Voer houder: dé oplossing om het voer niet door het hele aquarium te laten drijven.
Co2 toevoegen: goedkope manier om co2 aan het aquarium toe te voegen.
Achterwand maken: kort uitgelegd hoe je een achterwand kunt maken.
Planten vastbinden: zo kan je makkelijk planten aan een steen laten groeien.

Kapsteun

Door middel van een eenvoudig houtje met 2 inkepingen kan je makkelijk de kap van je aquarium openzetten wanneer je er iets in gaat veranderen.
Zo hoef je dus de kap er niet af te halen en er naast neer te zetten. (Bij mij hangen er altijd heel veel druppels aan de kap, als ik hem er dus naast zou zetten dan is me vloer een heel stuk nat)

Een ander voordeel is dat je goed licht hebt in het aquarium bij het schoonmaken of onderhouden. (als je de kap ernaast neerzet, dan heb je meteen geen licht meer in je aquarium)

Ik heb zelf een Juwel aquarium, ik kan d.m.v. de 2 houtjes mijn aquarium-kap stevig vastzetten, omdat de kap een stevige plastic overhangende rand heeft.

LET OP! dat u niet per ongeluk de kap hoger tilt, dan vallen de houtjes er namelijk onderuit 😉

Grind schoonmaken

Haal van een klein Cola flesje de bodem af, pak een tuinslang, en steek de tuinslang in de hals van de fles.
Wanneer de hals van de fles te wijd is dan draai je net zo lang tape of zoiets om de tuinslang totdat deze helemaal klemt in de fles.
Gebruik daarna de slang gewoon als hevel, en steek de fles in de bodem, al heel snel zal (zoals op het plaatje) het grind gaan rondtollen en wordt het vuil meteen afgezogen.
Wanneer het vuil er op 1 plaats uit is, dan til je de fles uit de grond en steek je hem er op een plekje ernaast weer in.

LET OP! Gebruik deze truc niet als u een voedingsbodem heeft! die zuigt u er namelijk in een paar seconden uit!
Gebruik deze truc ook niet als u heel fijn zand heeft, dit is namelijk niet zwaar genoeg en wordt gewoon opgezogen in de slang. (misschien helpt een hogere fles hiertegen)

Verder wordt het aquarium nauwelijks vuil zolang u pas de fles verplaatst als het water erin tijdens het zuigen helemaal helder is.

Bodem verplaatsen

Soms heb je verpakkingsmateriaal dat van een heel dun soort plastic is.
Neem bijvoorbeeld een doosje, en knip hier de bovenkant en 1 zijkant af, zo heb je dus een schepbakje.
Met dit bakje kan je makkelijk zand of ander bodemmateriaal scheppen en verplaatsen. (met je handen kan natuurlijk ook maar vooral met fijn zand ben je de helft al verloren door het water voordat je het weer heb neergelegd)
Ook schrikken de vissen er niet van, het bakje is immers doorzichtig.

LET OP! ik weet niet van wat voor soort plastic dit bakje is, maar let wel op dat het niet giftig is.

Voer houder

Ik had eerst altijd het probleem dat het droogvoer dat ik voerde aan mijn vissen overal heen dreef in het aquarium. Niet al het voer werd opgegeten en de vissen konden het niet goed vinden.
Nu heb ik gewoon in een plastic deksel een gat geknipt, en de rand van de deksel laat ik nu gewoon op het water drijven. Hier doe ik dan het voer in.

Co2 toevoegen

Wanneer je een co2 tekort hebt in je aquarium, dan kan je twee dingen doen: of een duur apparaat kopen of je koopt een fles Spa rood. Deze fles gooi je eens in de twee weken in je aquarium, dat is dan +/- 1 fles op 300 liter aquariumwater.

Dit doe je eens in de 2 weken en je planten groeien als kool.
Het mes snijdt dan aan twee kanten, je vult dan je aquarium met zacht water, en met co2 bij.

Het is even naar de balans zoeken maar het werkt uitstekend! Ik heb dit zelf niet uitgeprobeerd… en weet niet of het echt werkt of dat er andere factoren zijn waardoor de planten van bovenstaande zo goed groeien.

Ik heb het nog eens nagevraagd aan een expert die ik ken. Hij zei dat het in principe geen nut heeft. De prik, (co2) zal na 1-2 dagen (zo niet enkele uren) al uit het water verdwenen zijn, net als in een colafles zonder dop erop… Proberen kan je natuurlijk wel, maar mocht er iets verkeerd gaan, dan ben ik niet aansprakelijk te stellen.

Achterwand maken

Hier is de oplossing om zelf een goed en goedkoop een achterwand te maken.

Wat heb je nodig:

  • Piepschuimplaten
  • Flexa grondverf universeel (wit)
  • Universele kleurstof Colorant LW (div.kleuren)
  • Glaskit van Karwei
  • En een beetje fantasie

Je neemt eerst de maten van het aquarium op, maakt de piepschuim platen op maat en zet de platen in de grondverf.
Mix de grondverf met een kleurtje en breng het er ook op aan. Schilder een stil leven of een natuurlijk landschap (stenen, wortels).
Laat het daarna goed drogen en klaar ben je.
Je kan van het piepschuim ook leuke dingen maken en in elkaar plakken met de glaskit.

Ik zelf heb een griekse achterwand met een colloseum gemaakt voor in mijn bak. Mijn aquarium is 2,25m en als je daar een wand voor moet kopen kost dat je veel geld. Op de pagina aquarium achterwand maken geven we een uitgebreide uitleg over hoe je een aquarium achterwand maakt.

Planten vastbinden

Wanneer je graag wilt dat je planten op je stenen groeien (gaat niet bij alle soorten, maar bijvoorbeeld bij Javavaren zeker) dan kan je dit op de volgende manier doen:

Kies een goede steen uit, hoeft niet mooi te zijn want je plant gaat er met zijn wortels overheen groeien. Je pakt een stuk plant en maakt dan de plant met een dun elastiekje aan de steen vast NIET TE STRAK! Je zult zien, na een bepaalde tijd gaat de plant zich aan de steen hechten met zijn wortels.

Winkelwagen