Cavia Ziektes

Cavia

Te weinig vitamine C

Vitamine C is voor cavia’s erg belangrijk (zie voeding). Net als wij mensen hebben ook cavia’s elke dag vitamine c nodig.

Dit is goed voor weerstand en voorkomt ziekten en ontstekingen van het tandvlees. Wanneer je cavia een groot vitamine C-gebrek heeft kunnen de achterpoten verlamd raken. Je cavia kan dan niet meer lopen. Lees meer over Vitamine c en voeding om dit te voorkomen.

Lange nagels en tanden

Net als bij ons mensen, groeien de tanden en nagels van een cavia elke dag een klein beetje aan. Zorg dat je cavia kan knagen en een harde ondergrond heeft. Zo slijten de nagels. Maar het is altijd goed om dit zelf na te kijken bij je hamster. Wanneer de tenen en tanden te lang zijn kun je deze zelf knippen. Te lange tanden zorgt er voor dat je cavia niet meer goed kan kauwen. Lees meer over cavia verzorging om te lange tanden en nagels te voorkomen.

Infectie van de ademhalingswegen

Ook cavia’s kunnen last krijgen van de luchtwegen. Wanneer je merkt dat dit het geval is moet je zorgen voor een droge en warme omgeving. Hou je cavia goed in de gaten en ga bij twijfel naar de dierenarts.

Diarree
Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Bij een kortdurende diarree gaat het meestal om een voedingsfout. Te veel voer van eenzelfde soort, te veel groenvoer, of een plotselinge overgang van het ene naar het andere voer kunnen diarree veroorzaken. Geef je cavia in die gevallen 4 dagen lang alleen hooi en water. Meestal treedt dan verbetering op. Laat de cavia daarna weer langzaam aan het bekende menu wennen.
Diarree kan ook een bijverschijnsel zijn van sommige ziekten. Als de diarree zonder duidelijke oorzaak blijft aanhouden, terwijl je cavia geen specifieke ziekteverschijnselen vertoont, kan een anti-diarree medicijn uitkomst bieden.

Diarree kan dodelijk zijn voor je cavia. Oorzaak kan zijn dat je cavia te veel nat voer heeft gekregen. Geef hem in dat geval droog voer.

Lactobacillus acidophilus in capsulevorm kan helpen als medicijn tegen verstopping en diarree.

Gasvorming
In het maagdarmkanaal kan tijdens de spijsvertering overmatig veel gas ontstaan onder invloed van bacterien, bij een eenzijdige voeding van bijvoorbeeld klaver, vers eiwitrijk voorjaarsgras en bepaalde koolsoorten. De dieren kunnen zich daaraan overeten, waarna een zich snel ontwikkelde gasvorming (ook wel trommelzucht of tympanie genoemd) optreedt.
De maag en de darmen zijn dan zeer gespannen en de buik is vergroot en pijnlijk. De cavia heeft het als gevolg daarvan erg benauwd, wat in ernstige gevallen zelfs tot de dood kan leiden.
Een bezoek aan de dierenarts kan levensreddend zijn. Geef de cavia als hij geneest de eerste dagen geen groenvoer, maar wat licht verteerbaar voedsel en hooi. Laat hem daarna weer aan gewoon voer wennen.

Oorschurft.
Als je een cavia aanschaft, let er dan goed op dat de oren schoon zijn. Alhoewel deze ziekte meer bij konijnen dan bij cavia’s voorkomt, is oplettendheid geboden.
Oorschurft wordt door een mijt veroorzaakt. Besmette cavia’s schudden regelmatig met de kop en krabben aan de oortjes. Als je de oorschelp iets naar achteren houdt, zie je in het oor geelbruinige korstjes, op een geirriteerde huid. Voordat je oorzalf ter bestrijding van de schurft aanbrengt, moet je eerst het oor (ook aan de binnenkant) schoonmaken met een watje met lauwwarm water. Ga hierbij voorzichtig te werk. De zalf wordt in het hele oor gebruikt. Lees de gebruiksaanwijzing goed. Meestal moet deze behandeling worden herhaald. Oorschurft is besmettelijk voor andere cavia’s.

Schurft (mijt)
Schurft veroorzaakt kale plekken op de huid. De ziekte ontstaat door een mijt, de Trixicarus Caviae, die geweldige jeuk veroorzaakt. In ernstige gevallen verliest een cavia zijn haar en vermagert hij snel. Als schurft niet wordt behandeld, is de ziekte voor cavia’s een ware lijdensweg, omdat door voortdurend krabben en bijten wonden ontstaan. De eetlust neemt in veel gevallen af.
Zwangere cavia’s zijn extra vatbaar voor deze ziekte en kunnen hun jongen verliezen of zelf sterven. Onder de microscoop is deze ziekte gemakkelijk te herkennen.
Gelukkig bestaan er tegen schurftmijten goede geneesmiddelen. Het is echter van belang deze ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium vast te stellen.

Tumoren.
Echte tumoren komen bij cavia’s gelukkig niet veel voor. Vrijwel alleen oudere dieren hebben er soms last van. Slechts een klein percentage tumoren is aan de buitenkant te zien. Meestal zitten ze in het lichaam op de ademhalingswegen. Bultjes op de huid zijn dikwijls geen tumoren maar verstopte talgkliertjes of abcesjes die soms bij de dierenarts moeten worden behandeld.
Of er aan echte tumoren iets kan of moet worden gedaan, hangt van verschillende factoren af. De dierenarts kan daar uitsluitsel over geven.

Leukemie
Leukemie komt soms voor bij cavia’s. De lymfeknopen zijn in dat geval vergroot. De dieren zijn meestal vermagerd en in een slechte conditie, terwijl ze wel gewoon eten.
De aanwezigheid van te veel witte bloedcellen kan door middel van een onderzoek worden aangetoond. Behandeling van deze ziekte is niet goed mogelijk.

Luizen.
Cavia’s kunnen verschillende soorten luizen hebben., waarvan de Gliricola Porcelli de bekendste is. Deze soort is vrij dun, 1 mm lang, geel en wormachtig. De voorkomende soorten zuigen geen bloed en veroorzaken zo weinig jeuk, dat de dieren zich zelfs niet krabben. Met poeders die ook voor katten worden gebruikt, zijn luizen goed te bestrijden.

Verstopping (Te droog voer)

Een te droog dieet zorgt voor verstopping bij je cavia. Zorg dat je cavia genoeg drinkt en geef je cavia groenvoer. Meestal houdt de verstopping dan wel op.

Schurftmijt

Schurtmijt is erg besmettelijk en kan van de ene cavia overspringen naar de andere cavia. Mocht je door hebben dat een cavia schurtmijt heeft, en je hebt meerdere cavia’s in 1 kooi. Dan doe je er verstandig aan om zo snel mogelijk de cavia met schurftmijt te isoleren.

Je merkt dat een cavia schurftmijt heeft als hij veel gaat krabben met wondjes, kale plekken en korsten als gevolg. De dierenarts kan je verder helpen. Ga er zo snel mogelijk naar toe, want hoe langer je wacht hoe groter de kans dat je cavia het niet overleeft.

Luizen en vlooien

Cavia’s zijn een fijne plek voor luizen en vlooien, voor de langharige cavia’s. Met een soort shampoo kunnen de luizen en vlooien verwijderd worden, neem hiervoor contact op met je dierenarts.

Winkelwagen