Aquarium achterwand maken

Als je echt een mooie achterwand wilt hebben dan kun je er beter een zelf een aquarium achterwand maken, de kant en klare achterwanden in de handel zijn meestal niet echt spectaculair. De enige achterwanden die ik persoonlijk nog wel aardig vond waren die van Back to Nature. Maar ja daar betaal je dan ook wel voor.

Samen met een vriend van me zijn we ons gaan verdiepen in het maken van een achterwand. Hij een achterwand voor zijn Malawi meer en ik voor mijn Amazone – Peru aquarium. Het is handig om je ook tegelijk te verdiepen in welke vissen je in je bak wil gaan houden en waar ze in hun natuurlijke biotoop voorkomen. Probeer deze twee zaken dus te combineren met elkaar.

Ik wil graag dwerg-cichliden gaan houden uit Zuid-Amerika uit het gebied Peru. Dwerg-cichliden houden van veel schuilmogelijkheden en een structuur rijke bak. Ze leven met name in ondiepe beekjes van langzaam stromende riviertjes of beekjes, of in stil staand water. Ik heb gekozen voor een oeverachterwand van een langzaam stromend riviertje.

Mijn maat en ik besloten bij een achterwanden leverancier eens een kijkje te gaan nemen. Al pratend kregen we te zien hoe er gewerkt wordt aan een achterwand. Zodoende besloot mijn maat alvast wat materialen voor het maken van een achterwand mee te nemen. Enige weken later kocht ook ik mijn materialen. Onder tussen had mijn maat zijn achterwand al bijna klaar.

Welke materialen heb je nodig?

Uitgaande van mijn aquarium van 130 bij 40 bij 40 cm:

  • 1 Liter Hars (geen boten hars)
  • Liter Harder
  • Kleurstoffen geel, rood, zwart en wit
  • Zilverzand
  • Pur en purpistool
  • Mesjes
  • En natuurlijk piepschuim
  • Loog
  • Kwasten
  • Handschoenen

Oké, je begint met de basis van je achterwand, ik heb daarvoor gewoon mijn oude achterwand gebruikt. Deze kun je in je bak laten zitten. Als je nog geen achterwand hebt dan kun je van piepschuim platen een wand maken die precies in jouw bak past.

Daarna ga je met pur vormen aanbrengen op je achterwand. Het geeft niet als je flink gaat spuiten want je kan het later bij werken met een mesje. Houd wel in gedachten hoe het eruit moet komen te zien.

In mijn geval wilde ik het zo laten lijken dat het langzaam stromende water de oever uitsleep. Je kunt tijdens het purren ook hout aan de achterwand vast purren of zelfs stenen. Als je uiteindelijke wat grillige vormen hebt aangebracht op je achterwand dan kan je deze vormen gaan bewerken met een scherp mesje. Je kunt dan meer vorm brengen in het pur. Wat je te veel hebt gepurt kun je nu ook weg snijden.

Wel is het goed dat je de pur een paar uur laat drogen eer je het gaat bewerken. Dit is wel een nauwkeurige fase. Je moet proberen een zo natuurlijke mogelijk geheel te bereiken. Klinkt makkelijker dan dat het is.

Ik heb geprobeerd een zanderig geheel te krijgen, als of het lijkt als het stromende water zand uit de achterwand slijpt. Je krijgt hierdoor ook een diepte werking. Het hout is in de achterwand verwerkt en vast gezet met pur. Vormen kun je het beste bewerken met een vlijm scherp mesje. Dit snijdt het lekkerst weg.

Als je uiteindelijk de vormen zo hebt zoals je ze wilt dan kun je gaan beginnen met harsen. Dit is een erg smerig klusje en je moet de boel goed luchten en vooral niet roken boven je bak. Dit spul is lichtelijk irriterend voor je luchtwegen.

Voor het harsen heb je een weeg schaaltje nodig om steeds de juiste hoeveelheid hars en harder aan te kunnen maken. Voorbeeld je stopt 100 cc hars in een potje, daar gaat dan 50 cc harder bij. In deze verhoudingen moet je steeds werken. In het begin niet te grote hoeveelheden aanmaken. Je moet het binnen een 20 minuten verwerkt hebben.

Je gaat dan als volgt te werk, Je smeert wat hars op de achterwand, daarna wrijf je daar zilverzand overheen. Zo doe je eerst de hele achterwand, op deze manier leg je een basis voor het kleuren van de achterwand. Heb je eenmaal heel de achterwand geharst dan kan je gaan beginnen met kleuren mist de ondergrond goed droog is.

Het kleuren gaat op de volgende manier. Je maakt weer hars aan, doopt je kwast in de hars, daarna in de kleurstof en wrijft er dan vervolgens zand overheen. Met de kleurstof moet je wat deppen op de achterwand. Probeer een zo natuurlijk mogelijk uiterlijk te maken. In mijn geval heb ik geprobeerd een donker tot lichtbruine achterwand te maken met hier en daar wat gele en rode vlekken.

Groen kun je ook maken door kleuren te mengen. Klinkt allemaal moeilijk maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt zal je mooie resultaten boeken. Wel moet je blijven smeren met zand en kleurstof totdat er geen glimmende plekken meer zichtbaar zijn op je achterwand. Als je dit helemaal klaar hebt dan laat je het geheel 2 weken lang goed uitharden en drogen.

Dan kan je je bak vullen met water en laat je het een paar dagen staan. Na een paar dagen gooi je het loog er in, dit is blauwe vloeistof wat bestaat uit een schoonmaak middel en bacteriën. Vraag niet precies wat. Dit spul ziet er in het water zo uit. Het kleurt het water blauw en het water ruikt naar appels. Het gaat ook heftig schuim als je je pomp aan zet. Als je de pomp aan zet gebruik dan alleen maar watten als filter middel dus geen kool want dan filter je alles er gelijk weer uit. Na een week haal je je bak helemaal leeg en spoel je je bak grondig af met water.

Daarna weer vullen en je aquarium pomp vullen met actieve kool. Nu blijven spoelen en filteren totdat je water weer helemaal helder van kleur is. Dan is het water en de achterwand klaar.

Winkelwagen