Een cavia houdt van spelen, maar wel op hun eigen manier. Loopradjes en tredmolens zijn niet geschikt voor plompe diertjes als de cavia. Ze weten zich er geen raad mee en kunnen zichzelf bezeren. Welke speeltjes en spelletjes zijn dan wel veilig en leuk voor cavia’s? Deze pagina’s geven je enkele ideeen!
Groentenketting
Rijg aan een stuk ijzerdraad verschillende soorten groenten die je cavia lekker vindt en hang deze op in de kooi. Je cavia zal er dol op zijn!
Hangmat
Fretten en ratten zijn gek op hangmatten, maar je kunt ook zo een hangmat voor je cavia maken of kopen! Zorg wel voor twee dingen:
- De hangmat hangt stevig en stabiel en kan niet zomaar los raken.
- De hangmat hangt laag bij de grond, zodat de cavia er gemakkelijk in en uit kan lopen en niet kan vallen.
Het volgende spelletje is een leuke intelligentie-training voor je cavia. Neem een rood, groen, blauw en geel bakje en zet deze naast elkaar. Deze vier hoofdkleuren zijn belangrijk omdat de cavia deze het beste kan waarnemen. Je kan dit spelletje natuurlijk ook met twee of drie bakjes doen. Stop in een van de bakjes iets lekkers voor je cavia. Wanneer je cavia het lekkers heeft ontdekt mag hij dit natuurlijk opeten. Dit is zijn beloning. Hierna doe je hetzelfde, maar nu stop je het lekkers in een bakje met een andere kleur. Zet de potjes in een andere volgorde. Je zult zien dat je cavia naar het bakje gaat met de kleur waar de vorige keer wat lekkers inzat. Hij heeft de kleur van het bakje onthouden!
Koop een spiegeltje van de dierenwinkel die eigenlijk gemaakt is voor vogels zoals kanaries. Deze spiegeltjes hebben veelal een belletje aan de onderkant van de spiegel hangen. Als je dit spiegeltje in de kooi van je cavia hangt gaat hij of zij met hun spiegelbeeld (dat voor hen een andere cavia is en niet een reflectie van henzelf) en met het belletje spelen.
Dit speeltje is handig als je geen ruif hebt, maar het hooi toch schoon wilt houden en voor cavia’s die om medische redenen (zoals b.v. castratie) tijdelijk niet op hooi mogen lopen. Neem wat ijzerdraad en hooi. Wikkel het ijzerdraad om de plukken hooi heen zodat je een slinger krijgt. Bevestig de twee uiteinden vast in de kooi zodat de slinger echt hangt.Verstopplekjes
Cavia’s vinden het geweldig als ze zich kunnen verstoppen. Tunnels, huisjes…Alles vinden ze prachtig. Koop bijvoorbeeld bij de doe-het-zelf winkel een dikke pvc-buis, neem een conserveblik en haal daar de boven- en onderkant eruit (pas op voor scherpe randjes!) of koop bij de dierenwinkel een holle boomstam, een frettentunnel of een caviahuisje. Je kunt een huisje natuurlijk ook zelf maken! Als het huisje een plat dak heeft, kan de cavia het ook gebruiken als uitkijkpost. Ook kun je je cavia laten spelen met een papieren zak, een oude slaapzak, een sprei of een afgeknipte mauw van je trui. Eventueel kan je wat lekkers in de holletjes stoppen voor extra plezier!
Let op!
– Als cavia’s zich kunnen verstoppen, zullen ze hier ook vaak gebruik van maken. Het kan zijn dat de cavia schuwer wordt. Om dit te voorkomen kan je het huisje (of wat je als verstopplekje hebt gemaakt) ’s nachts in het verbijf zetten en het er overdag weer uithalen.
– Let er ook op dat je cavia niet vast kan komen te zitten in de ‘ramen’ van het huisje of in te smalle tunnels.
WipWap
De wipwap kun je gemakkelijk en goedkoop zelf maken voor je cavia(‘s)! Pak een lege wc-rol en een stevig stuk karton. Het midden van het karton moet aan de wc-rol worden vastgemaakt, zodat het net een wipwap lijkt. Je kunt alles extra stevig maken zodat je cavia er niet doorheen zakt als hij erover heen loopt. Je kunt een wipwap ook bijvoorbeeld van hout maken.
Als je een tuin hebt met een stukje grasveld, kun je een heus pretpark maken voor je cavia’s! Zorg voor een omheining waar de cavia’s niet overheen kunnen springen. Leg binnen de omheining allerlei leuke speeltjes neer voor je cavia’s, zoals takken, buizen, huisjes, stenen etc. en laat je cavia’s lekker spelen en op onderzoek uit gaan.Wil je een zomerverblijf hebben voor je cavia’s? Zorg dan voor een sterke omheining en een plafond (van b.v. gaas), zodat bijvoorbeeld honden, katten en ratten niet bij de cavia’s kunnen komen. Een cavia kan buiten wonen als het warmer is dan 10-15 graden. Zorg altijd voor voldoende hooi, water en voer.
Let op!
– Zet de cavia’s nooit in de brandende zon!
– Houd de cavia’s altijd onder toezicht.
– Pas op voor katten, honden, roofvogels, ratten etc.
– Let er op dat de cavia’s geen giftige planten kunnen eten.
Dit is een variatie op de voorgaande groentenketting. Wil je je cavia’s eens verwennen of heb je kliekjes groenten en/of fruit over? Maak dan eens groenten- en fruitschotel voor je cavia’s! Het is gemakkelijk en snel klaar te maken. Pak twee of meer verschillende soorten groeten en/of fruit en snij dit in kleine stukjes. Meng deze stukjes door elkaar, leg ze op een schotel of klein bordje, zet dit in de kooi en smullen maar!Groenten- en fruitbal
Dit is een variatie op de voorgaande groentenketting en groenten- en fruitschotel. De bal die op het plaatje te zien is, is te koop bij de dierenwinkel. Stop de bal vol met groenten en/of fruit, hang hem op in de kooi en je cavia’s hebben een leuk en bovenal lekker speeltje!
Je kunt voor je cavia’s een heuse hindernisbaan maken. Leg overal stokjes of andere voorwerpen neer (die cavia’s stuk mogen maken of niet stuk kunnen maken!) en zie hoe je cavia’s er overheen springen!Let op!
– Gebruik alleen voorwerpen die niet gevaarlijk zijn voor cavia’s.
– Zorg dat je cavia’s zich nergens aan kunnen bezeren. Zie gevaren !
Appeltje voor de dorst
Eet jij ook weleens een appel? Dan kunnen je cavia’s nu meegenieten! Als jij je appel hebt afgekloven, kun je het klokhuis in de kooi van je cavia’s leggen. Het wordt een waar voetbalspel, omdat iedere cavia dat klokhuis wilt bemachtigen!
Hooikoker
Dit idee heb ik opgedaan bij de laatste Kleindierenexpo (BTT) in Utrecht in januari 2004. Voor dit speeltje heb je een lege toilletrol (of keukenrol) en hooi nodig. Stop gewoon de lege toilletrol vol met hooi en leg deze bij je cavia’s. Je cavia’s gaan ermee aan de wandel, staan er tegenop en knagen eraan.
Dit is eveneens een tip voor net gecastreerde beren. Na de ingreep mogen de beren niet direct op het hooi, omdat de hooisprieten in de wondjes kunnen prikken en zo voor ontstekingen kunnen zorgen. Cavia’s hebben echter altijd hooi nodig. Met de hooikoker kan de beer zich niet bezeren aan de hooisprieten en heeft hij toch hooi tot zijn beschikking!
Knaagplezier
Cavia’s zijn knaagdieren. Ze vinden het fijn om te knagen. Het is voor cavia’s ook noodzakelijk dat ze knagen, want zo blijven hun tanden kort die anders door zouden groeien met alle ellende vandien. Je kan je cavia dus regelmatig een wortel geven of een knaagstang uit de dierenwinkel of een hard geworden snee brood in de kooi ophangen. Voor de tandjes is dit goed, maar het knagen geeft ook afleiding en gaat verveling tegen.
Zoek en gij zult vinden
Verstop wat hardvoer voor de cavia onder het zaagzel en/of hooi. De cavia zal dit ruiken en erna opzoek gaan. Hiermee ga je verveling tegen, blijft de cavia alert en worden zijn nageltjes ook nog eens wat geslepen door het scharrelen naar voedsel.
Een koekje van eigen deeg
Ingredienten:
Biks (graskorrels)
Groenten en/of fruit (b.v. schijfje wortel of appelblokjes)
Bereiding:
Neem een potje en vul deze voor de helft met de biks. Maak daarna een kuiltje in het midden en vul dat met de groenten en/of fruit. Maak alles goed nat met warm water en laat dit 4 uur staan. Daarna is je caviakoek klaar en kan het gegeten worden!
Cavia-zomer-tuintje
Kweek je eigen kruiden, grassen, groenten en/of fruit voor je cavia in je tuin of op je balkon. Koop zaadjes van tuinkers, wortel, sla, tomaat, peterselie etc. en laat deze opkomen in de tuin of een pot met aarde. Daarna kunnen je cavia’s lekker smullen van al het verse lekkers!
In de dierenwinkel of op de dierenafdeling van tuincentra kun je ook een kant-en-klaar bakje met zaden kopen van Vitakraft speciaal voor knaagdieren. Je hoeft alleen water te geven.